Mindent a válogatottért: hadat üzent az MLSZ!

Csavarnak egyet a légiósszabályon, de nyugalom! A döntés a magyar nemzeti csapat érdekét szolgálja.

Szerző vh

Gátat szabna a jövőben a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a játékoshonosításnak, amely komoly méreteket öltött a most zárult bajnokságban. A Csányi Sándor vezette szervezet szerint a klubok így próbálták meg kijátszani a szabályokat, és hozzájutni a hazai nevelésű focisták szerepeltetése után járó bónuszpénzekhez.

A 2015/16-os idényben mérkőzésenként 3 millió forint járt azoknak a csapatoknak, ahol betartották a légiósokra vonatkozó ajánlást. E szerint a mérkőzéseken legfeljebb három (a nemzetközi kupákban indulóknál öt) nem magyar, vagy magyarországi nevelésű játékos szerepelhetett egyszerre.

Húszból egy?

A Csakfoci birtokába jutott elnökségi határozat értelmében ez úgy változna meg a következő bajnokságra, hogy a 2016. február 1. után szerződtetett futballistáknál nem csak az állampolgárságot fogják figyelembe venni, hanem azt is, hogy pályára léphet-e a magyar válogatottban. A nemzetközi szabályok szerint ugyanis ha valaki szerepelt már egy ország nemzeti csapatában, akkor hiába módosul az állampolgársága, új hazája színeit már nem képviselheti a pályán.

Az MLSZ nyilvánvaló célja a változtatással, hogy a bónuszpénzekkel hosszú távon a magyar válogatottságra is esélyes játékosokat nevelő klubokat támogassák.

Érdekesség, hogy a tizenkét NB I-es csapat keretéből az elmúlt évben húsz játékost honosítottak, és közülük mindössze a kispesti Djordje Kamberre lesz érvényes az új szabály. Kamber ugyanis korábban egyszer pályára lépett Bosznia-Hercegovina válogatottjában, így hiába futballozik lassan tíz éve Magyarországon és hiába magyar állampolgár, az MLSZ szemében a következő szerződéskötésétől újra légiósnak fog számítani.

Szerző vh

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!