Még mindig dúl a háború Hosszú Katinka és az úszószövetség között

Az eredmények, az aranyak vakító fényében is érezhetõ a feszültség. Egyszerûen el kell fogadni, hogy az Iron Lady más, mint a többiek?

A tíz aranyérmet tekintve minden idők legsikeresebb Európa-bajnokságát zárták úszóink. Hosszú Katinka és Kapás Boglárka is négy-négy elsőséggel zárt Londonban, ráadásul a külön utakon járó Iron Lady volt a 4x200-as női gyorsváltó nyerőembere. Verrasztó Evelynnel és Jakabos Zsuzsannával együtt boldog, önfeledt ünneplést csaptak a medencénél.

Vagyis minden szép és jó? A Katka és a szövetség között hónapok óta tartó hadakozásnak nyoma sincs a riói olimpiára készülő úszóeliten belül? A jelek szerint ennyire azért sajnos nem idilli a helyzet. Még jó, hogy az eredményeken mindez nem látszik meg!

Hosszú Katinka már péntek reggel hazatért a javában tartó Eb-ről, ahol – hiába vártuk – Gyárfás Tamás úszóelnök, a nemzetközi szövetség kincstárnoka a korábbiaktól eltérően nem adott át érmet a magyar csapat legnagyobb sztárjának. Ráadásul az úszószövetség fotósa a klasszis régi ismerőseként nehezményezte („Egy barátság vége”), hogy Katka mennyire megváltozott, és nem az előnyére.

De ez még hagyján! A fotós nagy vihart kavart posztját Szepesi Niki oldalán – ahonnan azóta törölték – lájkolták sokak mellett úszótársak, Kapás Bogi és Risztov Éva is. A „támadásra” harcias fotóval és Jay-Z-idézettel válaszolt az Iron Lady:

Nem azért dolgoztam ilyen keményen, hogy ugyanolyan maradjak.

Kritikusai többsége szerint amerikai edző-férje, Shane Tusup hatása nem csak az úszónő csodás eredményeiben látszik meg, hanem a megváltozott viselkedésében is.

Tény: a saját márkanevet építgető, ráadásul a pénzdíjas versenyeken is arató páros nem kényszerül arra, hogy beálljon a sorba. Úszótársaival ellentétben Hosszú Katinka megteheti, hogy nem áll be a Gyárfás vezette úszószövetségtől nagyban függő sportolók közé.

Minden korábbi találgatással ellentétben magyar színekben versenyez, Magyarországnak szerez dicsőséget. Ugyanakkor közben amennyire csak tudja, leválasztja magát a magyar úszósportról. Mintha minden lépésével azt hangsúlyozná: „semmi közöm hozzátok”. Nem kér a feltételekhez kötött támogatásból, nem indul az országos bajnokságon, nem adja az arcát a vb-reklámfilmhez, a nevét a szponzor kampányához.

A zseniknek, a legjobbaknak, mindig is sok mindent elnéztek (nem csak a sportban), amiért mások rég sárba tiportak volna. Ezt sugallta az Eb előtt a %RIPOST%nak nyilatkozó szövetségi kapitány is:

Hosszú Katinka egy unikum, őt nem lehet beszorítani abba a sémába, mint a többieket.

Érezhetően más. Az olimpia motiválja a felkészülését, majd utána lehet megítélni, hogy jól csinálta vagy nem"

- mondta honlapunknak Hargitay András.

Hogy ennek a "másságnak" olykor a megalázó helyzetbe sodort Kiss László, vagy egy korábbi barát issza meg a levét? Ez ennek a történetnek a sötétebbik oldala.

Másrészt viszont Katinka úgy teszi a dolgát, mint senki más: edz, úszik, és legfőképpen nyeri a versenyeket. Amíg ez így marad, legfeljebb emberi oldalról támadhatják. Az eredményeire szüksége van Gyárfásnak, a szövetségnek, a társaknak, az országnak.

Ebben a patthelyzetben legfeljebb fegyverszünetről lehet szó, a békekötés még messzinek tűnik.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!