kulcsár edina
Európa-szerte változatos a szurkolók étrendje, és szinte mindenhol sörrel öblítik le a finomságokat. Mi fõleg szotyizunk és tökmagozunk, és szinte csak nálunk divat a nagyméretû perec.
Gondolta volna, hogy főképp Kelet-Európában divat a szotyolázás és a tökmagozás a futballmeccseken? Az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA honlapja összeállítást készített a szurkolói szokásokról. Azt vizsgálták, hogy a meccsek szünetében mit tömnek magukba a nézők.
Mi, magyarok persze nem csak a szünetben szotyizunk, a kezdősípszótól az utolsóig rágcsáljuk a magot. Az UEFA honlapjának szerzője szerint ez baromi bosszantó.
Ültek már olyan ember mellet, aki egész meccsen ropogtat? Baromi zavaró. Százával köpködi maga alá a szotyihéjat, igazi szemétdombot épít maga körül.
Magyarország kapcsán azt írják, hogy a sör és a tökmag a legfontosabb, de a nagy méretű, sós vagy olvasztott sajtos pereceket is fogyasztjuk.
A keleti régióban egyébként szintén a tökmag és a szotyola a divat.
Az osztrákok főképp rántott húsos szendvicset esznek, a belgák majonézbe mártogatják a sült krumplit, míg a svájciak és a franciák kolbászt kajálnak.
A németek söröznek, és fehérkolbászt esznek, míg északon, a dánok, a svédek és a finnek a hot dogra esküsznek. A spanyolok hozzánk hasonlóan tökmagoznak, az angolok húspástétomot burkolnak teával.
Ami szinte valamennyi nemzetnél közös, a sörözés globális jelenség a stadionokban.