Kártyaügyben győztek a szurkolók, de ők szívják meg!

Visszakozott az MLSZ, már nem kötelezõ az eddig tíz körömmel védett szurkolói kártya. Gyõzött a józan ész? Inkább csak látszatintézkedés!

Az új szezontól a klubok döntik el, kötelezik-e nézőiket a sokat támadott szurkolói kártya kiváltására. Hónapokig tartott a  sikerpropaganda, amely szerint már vagy 200 ezren váltották ki a kártyát. Eközben bajnoki fordulónként a „kártyás” drukkerek tizede ment meccsre. Most pedig itt a visszakozás! A döntés a szurkolók szempontjából jó is, meg nem is.

Wintermantel Zsolt, az MLSZ-t gyakran kritizáló újpesti polgármester mindenesetre a Facebook-oldalán üdvözölte a döntést:

Semmi más nem történt, csak az MLSZ-ben valaki elolvasta a sporttörvényt, hisz eddig se tehették volna kötelezővé a kártyát!

A Magyar Labdarúgó Szövetség „kölcsönös bizalom” jelszóval átpakolta a felelősség terhét a klubvezetőkre. Azokra a klubvezetőkre, akik újabban már az edzőmeccseikre is csak szurkolói kártyával engedték be a nézőiket.

Eltörölték, de...

Most ez több csapatnál változhat. A Honvéd, majd a Vasas és a Videoton az elsők között jelezte: náluk nem lesz kötelező, csak ajánlott. A kispestiek közleménye például így fogalmaz:

A gyorsabb bejutás érdekében javasoljuk, hogy szurkolóink használják a klubkártyát, hiszen az jelentősen csökkenti a várakozást a pénztáraknál.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Mindenképpen pozitívum, hogy megszűnhet egy röhejes állapot: ezentúl más csapatoknak szurkoló, másfajta kártyát kiváltott barátok, rokonok egy helyen nézhetik a mérkőzéseket. Eddig ennek a tilalma miatt kritizálták a legtöbben a kártyarendszert.

-

Ha viszont valaki a kártya nélkül akar belépőt venni, a törvény előírása szerint ugyanúgy hitelt érdemlően, igazolvánnyal alátámasztva kell megadnia a személyes adatait (nevét, lakcímét, születési idejét). Így még az eddiginél is lassabb lesz a jegyvásárlás a stadionoknál.

Az adatszolgáltatás marad

Ráadásul azok, akik eddig berzenkedtek kiadni az adataikat például a kétes hírű biztonsági szolgálatok miatt, azok ugyanúgy nem fognak meccsre járni, mint eddig. Hiszen legfeljebb a módszer változik, de az adataikat így is, úgy is meg kellene adniuk. Csak most nem a kártyával, hanem minden egyes jegyvásárlásnál személyazonosító igazolványt bemutatva.

Aki kártya nélkül jár meccsre, az a törvényi előírások betartása miatt nehézkesebb ügyintézésre számíthat.

Vagyis a nézők ezreit a stadionokon kívül tartó probléma nem oldódik meg, viszont azok is rosszul járnak, akik kiváltották a kártyájukat. Marad a kötelező adatszolgáltatás, a legrosszabbkor csütörtököt mondó nyomtatók, a pár száz nézőnél is hosszasan kígyózó sorok.

A hangulatos szurkolás visszatérésén, a nézőszám jelentős emelkedésén legfeljebb az segíthet, ha az adatszolgáltatást kötelezővé tevő törvényt is módosítják.

Ezt hangsúlyozta a Dehir.hu megkeresésére Pethe Tamás, a Loki Szurkolók Egyesületének szóvivője is. Mint mondta, kártya ide vagy oda, ezzel a probléma nincs megoldva. A debreceni ultrák Facebook-blogja szerint:

A probléma teljes megoldásához módosítani kell a törvényt, melyben eltörölhetik a regisztráció rendszerét. Ez is folyamatban van, legalábbis Kósa Lajos tárgyalásban áll a szervezett szurkolói csoportokkal.

Kósa az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként egyeztetéseket kezdeményezett annak érdekében, hogy az ultrák számára is elfogadható szabályozást lehessen kidolgozni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megharaptak egy győri mentősofőrt

mandiner.hu

Nógrádi György elmondja, mekkora az esélye annak, hogy Putyin atomfegyvert vet be

metropol.hu

Igazi tündérmese: milliárdos futballsztár vette feleségül a magyar topmodellt

mandiner.hu

Budapestből is lehet Bucsa – lengyel konzervatív médiavezér üzenete a magyarokhoz

origo.hu

Megdöbbentő fordulat: egy harmadik ország is belépett a háborúba

travelo.hu

Lisszabontól Bangkokig - Ezek ma a legboldogabb városok!

life.hu

Így egyél okosan a menstruáció előtti panaszok enyhítése érdekében

ripost.hu

Észbontó test, meztelenül napozik a csodás mellű bombázó

ripost.hu

Leesett az állunk! Bikiniben mutatta meg a testét Horváth Gréta

ripost.hu

Tedd tepsibe a sárgabarackot, eszméletlen, ami történni fog

További cikkek

OLDALVONAL

Nagy a baj, Kapás Bogi négy napja lázasan fekszik

OLDALVONAL

"Megszaporodtak a kék-zöld foltok a lányokon" - Bíró Attila nem kertelt

OLDALVONAL

Izgalmas hónapok, világbajnokságra vágyik a Fradi csatára

OLDALVONAL

Nagy a boldogság, Cseh Laci ezért mond le a vizes vébéről

OLDALVONAL

Szintet lép Eriksen, többet kereshet, mint az újraélesztése előtt

OLDALVONAL

Váratlan fordulat, ezt a kispadot vette célba Zidane

OLDALVONAL

Vadító pózban, meztelenül hűsölt a csodás mellű bloggerlány

OLDALVONAL

Nagy az öröm, férjhez megy a magyar csodakapus