Halálba küldik az élsportolókat?

Mi áll a hirtelen szívhalál hátterében? Miért regisztrálnak egyre több esetet a sportvilágban? Dr. Merkely Béla kardiológus professzor szerint tévhit, hogy a sorozatterhelések okozzák a tragédiákat.

Az utóbbi időben egyre gyakoribb a hirtelen szívhalál a sportpályákon. Belgiumban gyors egymásutánban hárman haltak meg, és sajnos Magyarországon is több esetet ismerünk. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ igazgatója a Ripostnak elmondta, hogy a sportkardiológia a szívgyógyászaton belül egy nagyon speciális rész. A 2008-as pekingi olimpia óta idehaza szisztematikusan foglalkoznak ezzel.

A sorozatterhelés áll a hirtelen szívhalálok hátterében?

A kardiológus professzor elárulta, itthon is vizsgálták, hogy a nagy terhelések miatt kialakulnak-e hegek a szívizomzatban. Több mint ezer olyan aktív sportolót néztek meg, aki valamilyen olimpiai sportágban érdekelt, és egyszer sem tudták kimutatni a problémát. A gond akkor van, ha valaki lázas, vírusos betegséggel küszködik, de ezt elhallgatja, és mégis tréningezik. Ilyenkor sérülhet a szív.

Sorozatterhelés esetén a maratonfutók, a triatlonisták és az extrémsportolók lehetnek veszélyben. Náluk az egészséges szívet is túl lehet terhelni. A versenysportoknál kimutatható fizikai igénybevétel szinte biztosan nem okoz szívizomkárosodást.

Merkely professzor fogja vezetni a 2017-es budapesti vizes világbajnokság egészségügyi ellátását. Amondó, a nagy rendezvényeknél jó, ha van defibrillátor, de 100 százalékban ez sem biztosítja az életmentést. A kifáradt sportolók esetében ugyanis oxigénhiány lép fel, elsavasodik a vérük.

Szegény Kolonics esetében is ez történt. Nem azért nem tudták őt megmenteni, mert nem voltak elég ügyesek, hanem mert másképp reagált a fáradt szervezete az újraélesztésre. Nagyobb a túlélés esélye, ha nyugalmi állapotban jön létre a hirtelen szívhalál.

Mi okozza a hirtelen szívhalált?

Merkely úgy véli, a sport nem növeli a hirtelen szívhalál kockázatát az egészséges szívű sportolóknál. Sőt, inkább csökkenti. Csak a beteg szívűeknél növeli, hiszen ők nagy fizikai és szellemi megterhelésnek vannak kitéve, és a beteg szív ezt nem úgy bírja, mint a mindennapi tevékenységet.

A leggyakoribb oka a hirtelen szívhalálnak, hogy a sportolók valamilyen veleszületett, szívszerkezeti hibával rendelkeznek. Vannak szerzett, illetve öröklött betegségek, de ezek különböző vizsgálatokkal kimutathatók és esetenként gyógyíthatóak is.

Mi a megoldás?

Merkely rendszeresen értesül a sportvilágban bekövetkezett hirtelen szívhalálokról. Neki is azt mondják, hogy egyre több esetet regisztrálnak, de szerinte valójában akkor van több, ha a sportolóknak nincs meg az ellenőrzött, szervezett és rendszeres kontrollja.

Az a lényeg, hogy a 18 év alatti sportolókat évente kétszer, az idősebbeket félévente kétszer sportorvosnak látnia kell.

A professzor úgy véli, hosszú évtizedes munkával lehet egy ország sportkultúráját olyan mértékben fejleszteni, hogy a véletlen ne szóljon közbe, hanem rendszerben működő elemek vigyázzák a sportolók egészségét. Ezen dolgoznak itthon.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szandi elhagyta az országot, percekig zokogott

vg.hu

Törölte a Wizz Air a járatukat, ezer euró ráfizetéssel jutott haza egy magyar házaspár

borsonline.hu

Egy pillanat alatt odalett 3 fiatal élete: borzalmas baleset történt Fejér megyében

vg.hu

Orosz olajat szállító tankert fogott az amerikai parti őrség

life.hu

Kiderült, mikor lélegezhetünk fel: eddig marad a rekkenő hőség

vg.hu

Újabb dízelbotrány Németországban

mandiner.hu

Itt támadhatja meg Putyin a NATO-t, ha kitör a világháború

mindmegette.hu

Durva átalakulás: Horváth Gréta előtte-utána fotót posztolt közel 20 kilós fogyásáról

ripost.hu

Brutális kánikula: tévedett az időjárás-előrejelzés

ripost.hu

Újra áll a bál: Most ezért balhézik egymással Suzy és Jolly

ripost.hu

Igazi csoda: Így van most a terézvárosi házomlásban megsérült táncosnő

ripost.hu

„Megszakad a szívem” - megfulladt egy 22 éves lány és két kistestvére

További cikkek

OLDALVONAL

"Megszaporodtak a kék-zöld foltok a lányokon" - Bíró Attila nem kertelt

OLDALVONAL

Izgalmas hónapok, világbajnokságra vágyik a Fradi csatára

OLDALVONAL

Nagy a boldogság, Cseh Laci ezért mond le a vizes vébéről

OLDALVONAL

Mindenki kedvencével várják szülei Milák Kristófot

OLDALVONAL

Most jött a gyászhír: Meghalt a legendás magyar sportoló

OLDALVONAL

Megdöbbentő hírek érkeztek Michael Schumacher állapotáról

OLDALVONAL

Megszakad a szív, erre kénytelen költeni wimbledoni pénzdíját az ukrán teniszezőnő

OLDALVONAL

Hosszú Katinka elbúcsúzott a világbajnokságtól