A lagzis nótafából lett FIFA-elnök. Avagy: ki is ez a Blatter?

Volt sportújságíró és Svájc Lagzi Lajcsija. Aztán felkarolta egy dúsgazdag üzletember, aki a FIFA teljhatalmú urává tette. Minden botrányt túlél, miközben vastagon benne van a korrupcióban.

Sepp Blatter alaposan beásta magát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki főhadiszállására. Hiába robbant ki néhány napja a labdarúgás történetének legdurvább korrupciós botránya, az elnök ezt is túlélte. Mi a titka? Kik állnak mögötte? És egyáltalán honnan érkezett a jóságos nagypapának tűnő, de a fél világ által gyűlölt, svájci futballvezér?

A 79 éves Blatter immár 16 éve vezeti a FIFA-t, ez az ötödik ciklusa az elnöki székben. Magas beosztását nem a hozzáértésének, sokkal inkább üzleti kapcsolatainak és ügyes mesterkedéseinek köszönheti. Ismerői szerint Blattert valójában két dolog érdekli: a pénz és a nők.

Háromszor nősült, korábban tagja volt egy olyan szervezetnek, amely azt szorgalmazta, hogy a nők a harisnyanadrág helyett harisnyakötőt hordjanak. Többször tett szexista kijelentéseket: a Ripost nemrég beszámolt arról, hogy az elnök mivel dobná fel a női focit.

 

A lagziktól a FIFA-ig

Blatter a kritikákat mindig figyelmen kívül hagyja, csupán azzal lehet felbosszantani, ha nem ő van állandóan a középpontban. Az elnök törtető stílusát és pénzéhségét szinte az összes forrás arra vezeti vissza, hogy a családja kifejezetten szegény volt. Seppnek még tiniként is osztoznia kellett az ágyán az egyik testvérével.

A FIFA hivatalos honlapja szerint a fiatal Blatternek azért volt némi köze a futballhoz: 1948 és 1971 között a svájci amatőr bajnokságban játszott. 1959-ben Lausanne-ban közgazdaságtanból szerzett diplomát. Később sportriporterként, majd egy óragyártó cégnél vállalt munkát. Életrajzának elhallgatott, ám annál viccesebb részlete, hogy éveken át lakodalmakon is dolgozott, ahol ő volt a nótafa.

Az angol nyelvű lapok egybehangzó véleménye szerint Blatter az Adidas alapítójának, Adolf Dasslernek a „találmánya.” Dassler egyike volt azoknak a nagyhatalmú európai milliárdosoknak, akik már a 70-es években kőkemény üzletet láttak a fociban. Pedig akkor még a labdarúgás egyszerű sportnak és szórakozásnak számított.

 

Saját üzletet csináltak a futballból

Az Adidas vezére azért hálózta be a fiatal, öt nyelven beszélő Blattert, hogy a későbbiekben legyen egy belső embere a FIFA vezetésében. Blatter 1975-ben került a foci világszervezetéhez. Egy évvel azelőtt, hogy Dassler millióinak köszönhetően Joao Havelange lett a FIFA elnöke.

 

Havelange szárnyai alatt Blatter végigjárta a szamárlétrát: volt technikai igazgató, majd főtitkár is. Dassler közben üzlettársaival létrehozta International Sport and Leisure (ISL) nevű cégét, amely 20 éven át birtokolta a világbajnokságok marketingjogait. Ebből, mondani sem kell, Dassler még inkább megtollasodott.

Havelange 1998-ban vonult nyugdíjba, utódjaként egyértelműen Blattert jelölte meg. Seppnek azonban akkor már nem segíthetett barátja és támasza, Adolf Dassler, aki még 1987-ben hunyt el rákban. Hogy Havelange milyen állapotban adta át a FIFA-t, azt jól jellemzi Lennart Johansson akkori UEFA-elnök véleménye. Szerinte már az 1990-es évek végén meg kellett volna szabadítani a FIFA-t a korrupt vezetőktől.

 

Blatter királysága minden próbát kiáll

A 2000-es évek elején egy újabb botrány rázta meg a szövetséget: a Dassler halála után csődbe ment ISL azzal fenyegetőzött, hogy részletes listát közöl a korrupt vezérekről, ha azok nem fizetik vissza a kenőpénzeket. Az ügyben nyomozás indult, ám a pletykák szerint Blatter a pénzét és a befolyását felhasználva elsikálta a problémát.

Ezt követően Sepp kiteljesítette Havelange pályaművét, és egyre nagyobb hatalomra tett szert. A növekvő létszámú FIFA vezetőjeként Blatter szinte királlyá vált. Az elmúlt évek protokollrendezvényeit, világjáró körútjait elnézve az államfők elbújhatnak mögötte.

Blatter elnöksége valószínűleg a FIFA 2010-es döntésével érte el a mélypontját. Ekkor kapta meg a 2022-es világbajnokság rendezési jogát Katar. Az napjainkban gyakorlatilag már nem is kérdés, hogy a dúsgazdag ázsiai ország több FIFA-vezető megvesztegetésével nyerte el a rendezést.

 

Rokona jövőjét is megalapozta

Blattert az sem zavarja különösebben, hogy a vb-esélyes országok képtelenek elviselni a katari klímát, a játékosok pedig már a gondolattól is rosszul vannak, hogy 50 fokban kell futballozniuk. Az elnök ezért kitalálta, hogy felrúgva az évtizedes hagyományokat, átszervezi a teljes futballnaptárt. Így majd télen lesz a vb. A pénz ugyebár nagy úr…

Miközben a fél világ az orosz és a katari rendezéssel kapcsolatos korrupcióról cikkezett, Blatter újra belemarkolt a FIFA kasszájába, és megfilmesíttette saját magát! A HVG szerint a brazíliai vb-re időzített mozi 27 millió dollárjába került a szövetségnek. A film egyébként a kutyát sem érdekelte.

A Magyar Hírlap úgy tudja, a FIFA a következő két világbajnokság televíziós közvetítési jogát Ázsiában értékesítette. Méghozzá annak az Infront Sports&Mediának, amelynek Sepp unokaöccse, Philippe Blatter az elnöke. A cég telephelye pedig ugyanabban a svájci kantonban van, ahol a csődbe jutott ISL működött. Érdekes egybeesés, igaz?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai hír: még legalább 10 napig tart a hőség

vg.hu

Elképesztő, emelt bérrel sem találnak szakácsot Hosszú Katinka bisztrójába

borsonline.hu

Most közölték a meteorológusok: Nem várt fordulatot vesz az időjárás

hirtv.hu

79 éves férje lőtte agyon a 21 éves énekesnőt

ripost.hu

Előkerült a nagyi régi, régi receptje: benne rejlik a tökéletes savanyúság titka

mandiner.hu

Leállítják az Északi Áramlat gázvezetéket

borsonline.hu

Súlyos dolgokat állít az utolsó szó jogán VV Fanni feltételezett gyilkosa

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd? Íme, 15 ízletes kajatipp, ha a hétvégi kánikula már teljesen elvette az eszed

mindmegette.hu

4 koktél + 1 pezsgőlimonádé, amivel feldobhatod a kerti partit

ripost.hu

Gyászol Balatonalmádi: Elhunyt Lajos bácsi, a strand fagyisa

ripost.hu

Kemény mondatok: Összecsapott Varga Irén és Gáspár Laci

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

További cikkek

OLDALVONAL

Nagy a baj, Kapás Bogi négy napja lázasan fekszik

OLDALVONAL

"Megszaporodtak a kék-zöld foltok a lányokon" - Bíró Attila nem kertelt

OLDALVONAL

Izgalmas hónapok, világbajnokságra vágyik a Fradi csatára

OLDALVONAL

Nagy a boldogság, Cseh Laci ezért mond le a vizes vébéről

OLDALVONAL

Nincs több kérdés, eldőlt Dzsudzsák jövője

OLDALVONAL

Ez a két kislány bármikor legyőzi ifjabb Fekete Lászlót - Videó

OLDALVONAL

Klubja közölte a tragikus hírt: Elhunyt a válogatott magyar focista

OLDALVONAL

Meztelenül a fürdőben, mindenét felfedi az egzotikus kebelcsoda