NÍNÓ

Szerző K. C.

Létrehozva: 2024.10.18. 06:40
Módosítva: 2024.10.18. 07:40

Kivonultak az éjszaka a tűzszerészek, nem volt egyszerű dolguk

Bukta Balázs őrnagy számolt be az akcióról.

Különleges feladatokat hajtottak végre az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái nehezített körülmények között az újdörögdi gyakorlótéren csütörtök éjjel.

Fotó: Gé

Bukta Balázs őrnagy, a zászlóalj megbízott parancsnoka a gyakorlatot megelőzően újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az egyhetes gyakorlat során a tűzszerész szakasz a leginkább "az improvizáns robbanószerkezetek ellen való tevékenységre készül fel". 

Elmondta, felderítésre a dróntechnikát használják, valamint bevetnek egy robotot és a keresőkutyákat is. 

A helyszínen kiadott sajtóanyagban azt írják: a tűzszerészek egy szórakozóhelyen elkövetett, szimulált merénylet után avatkoztak be, felderítettek, majd ártalmatlanítottak különféle házilag gyártott robbanóeszközöket. 

A közleményben idézték Bukta Balázst, aki kiemelte, hogy a szimuláció minden elemében eltért a közszolgálati tűzszerész műveletektől, például a közelmúltban Ferencvárosban talált, második világháborús, egytonnás légibomba sikeres ártalmatlanításakor elvégzett feladatoktól. 

Tájékoztatása szerint a megmérettetés elsődleges célja az volt, hogy "kimozdítsák az állományt a komfortzónájából", felmérve az ezred képességeit a valós műveleti területhez megtévesztésig hasonlító közegben. Úgy fogalmazott, megbizonyosodtak arról, hogy a tűzszerészek kritikus helyzetekben jó döntéseket hoznak, és magabiztosan alkalmazzák a rendszeresített speciális tűzszerész eszközöket. 

A szimuláció forgatókönyve szerint diszkóban szórakozó civilek ellen követtek el robbantásos merényletet. 

A fegyveres támadás elhárítása után érkeztek a helyszínre az ezred katonái speciális tűzszerész tevékenységet támogató technikákkal, robbanóanyag-kereső kutyákkal, majd megkezdték a csapdaként hátrahagyott, házilag gyártott robbanóeszközök felkutatását és hatástalanítását – áll a közleményben. 

Kocsis Tibor zászlóst, az alakulat tűzszerész kiképző zászlósát is idézték, aki kiemelte, hogy a csapdaként elrejtett improvizált robbanóeszközök azonosítása, illetve hatástalanítása komoly kihívást jelent az állománynak. Nehezítésként a rossz látási viszonyok, a sötétség, a hideg és a terep is adott volt. 

„Emellett igyekeztünk egy valós incidenshez megszólalásig hasonló körülményeket teremteni a fiktív szórakozóhelyen hangos zenével, villódzó fényekkel és diszkófüsttel” – ismertette.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek