Létrehozva: 2022.11.24.
Módosítva: 2022.11.24.

Nemzetközi nyomozás indult a "francia csalók" ellen - magyarok is bedőltek nekik

Nemzetközi nyomozás indult a Bors által lebuktatott csalók ügyében. A "francia csalók" módszere, hogy gyors meggazdagodásra vágyó emberekkel elhitetik: egy dúsgazdag haldokló rájuk akarja hagyni a vagyonát. A „szerencsés kiválasztottnak” csupán annyit kell tennie, hogy előre kifizeti a kezelési költséget. Volt, aki 700 ezer forintot utalt át nekik, a mesés összeget azonban hiába várja.

Aligha létezik ember a földkerekségen, aki nem tudna mit kezdeni 400 millió forinttal! Ennyi pénz egy átlagember számára elég ahhoz, hogy bebiztosítsa a jövőjét. Ezt használja ki az a bűnbanda, amelyik az áldozatai hiszékenységét kihasználva óriási bevételre tesz szert. Többek között a Facebookon jelölnek be véletlenszerűen kiválasztott embereket, hogy előadják nekik: egy Franciaországban élő dúsgazdag hölgy nem szeretné a rokonaira hagyni tekintélyes vagyonát, ezért inkább szerencsés idegenek között szeretné szétosztani, mielőtt legyőzi szervezetét a gyilkos kór. A csalók a Bors munkatársát is megkeresték a „nagyszerű ajánlattal”, az újságíró pedig úgy tett, mint aki nem vonja kétségbe a profil mögött levő személy szavait. A csaló fordítóprogram segítségével csetelt a lap munkatársával rossz magyarsággal, de érthetően.

Emmanuelle Riva
Emmanuelle Riva elhunyt színésznő képét használták fel

Többek között megkérdezte, mire költene el 975 ezer eurót, azaz 400 millió forintot. Mikor „megtudta”, hogy árva gyerekek taníttatására is jutna az összegből, közölte, hogy már csak a bank igazgatójával kell felvenni a kapcsolatot, ez a megajándékozandó személy feladata. Ezt az újságíró meg is tette e-mailen, az utasításnak megfelelően, ugyancsak magyar nyelven. Az állítólagos bankigazgató egyébként egy gmail-es fiókot használt hivatalos célra, ami ebben a szektorban nem jellemző. A bűnözők arra azonban ügyeltek, hogy egy valóban létező, nemzetközileg elismert pénzügyi szakember nevét használják az email cím domainjében. 

Ugyancsak gyanút keltő volt, hogy a magát bankigazgatónak kiadó résztvevő éjfétől egészen hajnali kettőig serényen levelezgetett az újságíróval, hiszen egy valódi vezető bankár aligha tenne ilyet a valóságban.

A csaló végül az általa elkért és megkapott adatokkal elkészítette és el is küldte a „szerződést” az újságírónak, amiből kiderült, hogy a 975 ezer euró folyósításának feltétele, hogy előre átutaljon 650 eurót, azaz 260 ezer forintot. A Facebook-profil kezelője még képeket is küldött „magáról”, ám azokról a Google-kereső segítségével percek alatt kiderült, hogy a 2017-ben elhunyt francia színésznőt, Emmanuelle Rivát ábrázolják.

A szintén fordítóprogram segítségével megfogalmazott szerződés egyébként hemzseg a durva nyelvhelyességi és formai hibáktól. Nem tartalmazza sem a felek születési helyét is idejét, sem a lakcímét, sem édesanyjuk nevét, sem az azonosító okmányuk számát.

Még francia fejléces szerződést is küldenek


A Bors első írása nyomán jelentkezett a Ripost szerkesztőségében egy magyar gyári munkás. Ő egy hasonló történetet elmesélő hirdetésre jelentkezett.

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

 

Egy szobakonyhás, fürdőszoba nélküli lakásban élek. Persze, hogy szeretnék kitörni, és minden szalmaszálba belekapaszkodom

 – mondta a Zsuzsannaként bemutatkozó, 50 éves nő. Kifejtette, hogy különböző címeken 1800 eurót utalt át eddig a Facabook-profil mögött levő személyeknek. A kérdésünkre válaszolva elárulta: egy percig sem gyanakodott, ugyanis – elmondása szerint - a profil kezelője kedves volt vele. Mint kiderült, Zsuzsa voltaképpen még mindig reménykedik abban, hogy végül megkapja az ajándékpénzt, vagy legalább azt az összeget visszaadják neki, amit küldött.

Megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, van-e eljárás hasonló csalások ügyében. 

"Az Ön által leírt esetről a rendőrség tudomással bír, feljelentéssel éltek az üggyel kapcsolatosan. Hasonló elkövetési magatartás is ismert, amikor a sértettek közösségi oldalon
romantikus kapcsolatot alakítanak ki - magukat orvosnak, mérnöknek kiadó - személyekkel, akik a rövid üzenet, illetve e-mail váltásokat követően különféle indokokra hivatkozva különböző összegeket kérnek, melyet a sértettek át is utalnak az ismeretlen személynek. A rendőrség ismételten és kiemelten hangsúlyozza, hogy a sértetté válás elkerülése érdekében, a hasonló tartalmú, örökséget, magas hozamot kínáló hirdetések, romantikus üzenetek vonatkozásában is megfelelő körültekintéssel, óvatossággal járjanak el az állampolgárok." - állt az ORFK kommunikációs szolgálatának válaszában.

Mint azt a Bors munkatársa kiderítette, a csaló profilja eredetileg egy algériai férfié, így a nyomozás várhatóan nemzetközivé terebélyesedik.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

magyarnemzet.hu

Kiderült, hogy ki lesz a kormánypártok polgármesterjelöltje Salgótarjánban

ripost.hu

"Megmutatom, milyen felsőbbrendűnek lenni" – Alekosz testvére most Opitz Barbit hódítaná meg

mandiner.hu

Miért rúgta ki a jóbarátját Novak Djokovics?

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

NÍNÓ

Robbanás rázta meg Lágymányost: egy nő meghalt

NÍNÓ

Nagy a baj, elgázolt valakit M3-as metró

NÍNÓ

Baleset az M3-as autópályán, hatalmas a dugó

NÍNÓ

Égve hagyott cigaretta miatt csaptak fel a lángok Kiskunmajsán

NÍNÓ

Most jött: Flixbus balesetezett az autópályán, sok a halott, rengeteg a sérült - megrázó fotók!

NÍNÓ

Fél lábbal már a víz felett volt, Dunába akarta vetni magát egy 14 éves fiú

NÍNÓ

Rettenetes tragédia: nem tudták megmenteni a 34 éves, vétlen anyukát

NÍNÓ

Óriási csattanás a főúton, mentőhelikoptert riasztottak