3 éve

Fordulat a Dózsa György úti gázoló ügyében, ez jön most

Többmilliós óvadékot szabtak ki M. Richárdra, amelyet, ha befizet, akkor nyomkövetõvel a fõvárosban és Pest megyében is mozoghat.

Enyhébb bűnügyi felügyeletet és 7,5 millió forintos óvadékot állapított meg a Dózsa György úti gázoló ügyében a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A férfi ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmény miatt indult eljárás. Ha a végzés véglegessé válik, az óvadékot három hónapon belül lehet befizetni és ezt követően a gyanúsított Budapest és Pest megye közigazgatási területét csak külön engedéllyel hagyhatja el, lakó-, illetve tartózkodási helyét engedély nélkül nem változtathatja meg.

A bíróság végzése szerint a férfi továbbra is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2015-ben Budapesten az Andrássy úton közúti veszélyeztetést követett el egy kerékpáros sérelmére, akit ezt követően még bántalmazott is – írja az MTI.

Később, tavaly május 15-én szintén Budapesten, a Dózsa György úton a megengedettnél jóval gyorsabban haladva összeütközött egy szabálytalanul elé beforduló másik kocsival. Az egyik kocsi a közeli trolimegállóba csapódott. A baleset következtében ketten meghaltak, többen súlyosan megsérültek. A baleset előtt a férfi kábítószert fogyasztott, bár a törvényszék megjegyzése szerint „ez a vezetési képességére nem volt kihatással”.

A gyanúsított védője az óvadék összegének 5 millió forintra csökkentését és enyhébb bűnügyi felügyeleti szabályokat kért. A végzés kiemelte, hogy a gyanúsított csaknem 14 hónapja van viszonylagosan szigorú kényszerintézkedés hatálya alatt, és az utóbbi hónapokban nem szegte meg a szabályokat, ugyanakkor a nyomozás elhúzódik az elvégzendő számtalan és kiterjedt nyomozati feladat miatt.

Ezekre tekintettel a bíróság álláspontja szerint „egy, a vállaltnál magasabb összegű, a gyanúsított személyi és vagyoni helyzetével arányos mértékű óvadék alkalmazása esetén a magatartási szabályok enyhíthetőek”. A végzés nem végleges.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!