4 éve

Börtönbe mehet, mert nem adta be a gyógyszert a gyerekének

Akár 5 év börtönt is kaphat a szülõ kiskorú veszélyeztetése miatt, ha nem adja be a gyógyszert a gyerekének! Sárváron egy hasonló eset miatt kért letöltendõ börtönt az apára, felfüggesztettet pedig az anyára az ügyészség.

Ilyen még nem volt, letöltendő börtönt kértek egy szülőre, mert nem adta be a gyógyszert a gyereknek!

Felülbírálhatja-e a szülő az orvos rendelkezéseit? Sok szülő dilemmája ez: gyakran előfordul, hogy a szülő az orvos utasítása ellenére nem adja be a gyógyszert a gyerekének. Ha a gyereknek ilyenkor baja esik, akkor a szülő a felelős, s akár börtönbe is kerülhet érte!

Pontosan ilyen eset történt Sárváron. A nyolcéves kisfiú lázas volt, egész testében remegett, mindene fájt és köhögött. Az orvosa gyógyszert írt fel, ám azt a szülei nem váltottak ki. Sőt még az iskolába is elküldték a gyereket, akit végül mentő vitt kórházba, ahol kiderült: tüdőgyulladása van.

Hazaküldték a gyereket az iskolából

A szülők érzéketlenek voltak a 8 éves gyerekük egyre súlyosbodó betegségével szemben. Úgy tűnik, nem érdekelte őket, hogy a kisiskolás milyen fájdalmakat él át, orvoshoz is csak azután vitték, hogy az iskolából hazaküldték, amikor már nagyon lázas volt és csúnyán köhögött. Az orvos gyógyszereket írt fel, de az anya ahelyett, hogy kiváltotta volna azokat, hazament és megbeszélte a dolgot a férjével. Arra jutottak, hogy nem váltják ki a gyógyító pirulákat. Gyermeküknek még a lázát sem csillapították, sőt pihenni sem hagyták, és másnap, mintha mi sem történt volna, újra iskolába küldték! A gyerek olyan rosszul volt, hogy a padon feküdt lázasan, mindene fájt. Az iskolából felhívták az anyát, aki hazavitte ugyan, de gyógyszereket továbbra sem adott neki, sőt: három nap múlva újra suliba küldte a beteg gyerekét, aki még rosszabb állapotban volt.

Kiment a háziorvos, és ő hívta a mentőket

Az iskola a védőnő segítségét kérte, aki pedig a háziorvoshoz fordult. Végül a háziorvos hívta ki a mentőket a családhoz. A mentő kórházba vitte a gyereket, ahol kiderült, hogy tüdőgyulladása van, két hétig kellett bent feküdnie – írta a nyugat.hu.

Az eset  2017 januárjában történt Sárváron. A nyomozás lezárult, az ügyészség vádat emelt, így a szülőknek most a bíróság előtt kell felelniük tettükért.

5 év börtönt is kaphat, aki nem adja be a gyógyszert

– Nem gyakorolták a szülői kötelességüket, ezért veszélyeztették kiskorú gyermekük testi és lelki épségét – magyarázta a %Ripost%-nak Kamarás Péter jogi szakértő.

Kiskorú veszélyeztetése 1-5 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, ám a legtöbb ilyen esetben felfüggesztett börtönt szabnak ki. Ez a büntetés figyelmeztető jellegű, aminek az a lényege, hogy rábírja a szülőket, rendesen foglalkozzanak a gyerekükkel

– mondta.

Az, hogy az apára letöltendő  börtönt kért az ügyészség, azt is jelentheti, hogy kifejezetten az ő kérésére, az ő felszólítására nem vette meg és nem adott semmilyen gyógyszert az anya a gyereküknek.

Feldühödött szülők nagy része azt követeli az interneten, hogy büntessék meg a szülőket, szerintük ugyanis egy gyereket hagyni lázasan, kínok között hatalmas vétség. Erre nem lehet magyarázat sem a pénzhiány, sem pedig a gyógyszerellenesség…

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!