Bizarr munkahelyi baleset: kiküldetésen, szex közben halt meg a mérnök – jár a kártérítés...

A férfi kiküldetésen volt, amikor megismerkedett egy nővel, akit fel is vitt a szobájába. Nem sokkal később azonban bekövetkezett a tragédia.

Kártérítést kell fizetnie munkavállalója halála miatt egy francia vállalatnak egy párizsi bíróság friss ítélete alapján. Dolgozójuk, akit a bírósági iratokban Xavier X-ként neveztek meg, egy üzleti úton vesztette életét. A férfi éjszaka, szállodai szobájában kapott szívrohamot, miután légyottja volt egy helyi nővel.

A bíróság a tények összessége alapján úgy ítélte meg, hogy Xavier X. foglalkozási körében elszenvedett baleset áldozatául esett.

X. a TSO francia vasútépítő cég mérnöke volt, 2013 februárjában a cég képviseletében utazott Meung-sur-Loire-ba. Itt ismerkedett meg egy helyi nővel, akivel visszavonult szállodájába. Másnap reggel holtan találták szobájában, szex után kapott infarktust.

A francia munkaügyi hatóság már akkor munkahelyi balesetnek minősítette halálát, ez alapján családja az államtól és munkáltatójától is kárpótlásra jogosult. A szabályok szerint a TSO X. fizetésének 80 százalékát kéne fizesse családjának addig az évig, amikor X. nyugdíjba vonulhatott volna, aztán pedig nyugdíjjárulékot kellene fizetniük utána.

A TSO megtámadta a munkaügyi hatóság döntését, de minden bíróságon elbukta keresetét. A francia bíróságok szerint ugyanis a szexuális élet ugyanolyan hétköznapi dolog, mint az étkezés, vagyis egy kiküldetésen tartózkodó munkavállaló esetében a munkája részéhez tartozik. A TSO hiába érvelt azzal, hogy a szívrohamnak végső soron semmi köze nem volt X. munkájához. Ez amúgy összhangban van a bírósági gyakorlattal, mivel a francia bíróságok már tíz éve úgy döntöttek, hogy egy kiküldetés minden perce munkának, így egy kiküldetésen szenvedett bármilyen baleset munkahelyi balesetnek minősül.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!