Létrehozva: 2023.01.24.
Módosítva: 2023.01.24.

Életmentő funkció került az Apple iPhone 14-be (x)

A vészhelyzetben automatikusan intézkedő funkció a legújabb Apple Watch-ban is helyet kapott. Lehet, hogy te nem tudod hívni a 112-t, de a telefonod igen!

Amikor valaki súlyos balesetet szenved, minden másodperc számít. Sokszor a szó szoros értelmében élet és halál kérdése, hogy fel tudjuk-e hívni a mentőt és el tudjuk-e mondani, hol van szükség a segítségükre.

Sajnos azonban minél nagyobb a baj, annál jellemzőbb, hogy nem tudjuk felhívni a 112-őt: ilyen esetekben jön jól az iPhone 14 új szolgáltatása. 

 

Ha a telefon azt észleli, hogy ráfutásos balesetet szenvedtünk, ütköztünk vagy felborultunk, azonnal akcióba lép. Automatikusan tárcsázza a mentőket – a tulajdonosnak pedig csak akkor kell cselekednie, ha azt szeretné, hogy az iPhone mégse indítsa el a hívást. 

Több mint egymillió órányi adat alapján dönt a készülék

De honnan tudja a legújabb iPhone 14, hogy balesetet szenvedtünk és pontosan mi történt? Egyrészt a giroszkóp segítségével, vagyis a telefon helyzetéből következtet: ha hirtelen irányváltást érzékel, az már felveti a gyanút, hogy esetleg baj lehet.

A másik kulcs a telefonban található gyorsulásmérő: ha az irányváltáshoz hirtelen sebességcsökkenés is társul, még valószínűbb, hogy balesetről van szó. Szerepet kap emellett az iPhone 14 beépített barométere is, ami képes érzékelni, ha kinyílnak a balesetet szenvedő kocsi légzsákjai.

Segít az iPhone mikrofonja is: ha extrém zajokat észlel, szintén erősíti a gyanút, hogy a telefon tulajdonosa balesetet szenvedett.

A sok-sok adatot végül valós vezetési, illetve ütközések során összegyűjtött adatokkal veti össze az iPhone 14. A gyártó szerint egymillió órányi adat alapján nem csak azt képes megmondani, hogy baleset történt-e, de azt is, milyen jellegű volt az ütközés és milyen felépítésű autóban (például SUV vagy pickup) ül a tulajdonos.

Forrás: https://www.apple.com/hu/iphone-14/ 

Az új Apple okosórák is megkapták a funkciót

Az életmentő funkciót az iPhone 14 telefonnal egy időben bemutatott Apple Watch 8-as szériába tartozó okosórák is megkapták. Az órák ráadásul nem csak az autós ütközéseket, de a sportolás közben bekövetkező nagyobb eséseket is figyelik – és ha kell, ilyen helyzetekben is akcióba lépnek.  

(X)

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Már a nyolcadik vádlott is előzetes letartóztatásban van a moszkvai merénylet miatt + videó

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Brutális felvételek kerültek elő a moszkvai terrortámadás megkínzott vádlottjairól

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-