Létrehozva: 2022.01.28.

Az első konferenciádra készülsz? Így lesz igazán ütős az előadásod (x)

Szívdobbanás. Hallod, ahogy zakatol a szíved a mellkasodban. Mindenki rád emeli a tekintetét. Te pedig magabiztosan, mosolyogva érsz a pódiumhoz, jó érzésekkel a lelkedben – hiszen felkészülve érkezel, és már nagyon régóta vártad, hogy beszélhess a szakmai közönség előtt arról, amit fontosnak tartasz, amivel nap mint nap dolgozol.

Persze egy kis izgalom és lámpaláz teljesen természetes, ha az első konferenciádra készülsz. Illetve az is, ha bizonytalan vagy abban, hogyan hozhatod ki magadból és az előadásodból a maximumot. Ebben a cikkben megmutatjuk neked, mitől lehet igazán ütős a konferencia előadásod!

Miért lehet olyan meghatározó az első konferencia?

Az első konferencia előadás legalább olyan fontos, mint egy első pillantás vagy az első bemutatkozás egy ismerkedésnél. Ilyenkor adod át az első benyomást és impulzust a közönségednek, akik ebből a találkozásból fogják a rólad alkotott képet kialakítani magukban. Ezért nagyon fontos, hogy tudatosan készülj erre az eseményre, és mindig szánj kellő időt a felkészülésre.

Fotó: 123rf.com

Így lesz igazán ütős az előadásod

El a kezekkel a PPT-től!

Miután megnyerted a lehetőséget, hogy egy konferencián előadhass, nagyon könnyen eshetsz abba a hibába, hogy elkezded gépiesen gyártani a PPT oldalakat – oldalszámokat nem kímélve az éppen belőled kibuggyanó összes gondolatoddal, amiről csak beszélni szeretnél. Az első és legfontosabb tippünk: ezt soha ne csináld! Először engedd magad ellazulni, és egy tea vagy kávé mellett gondold át, milyen struktúrában és milyen témákat szeretnél érinteni, illetve ezeket milyen részletességgel van időd kifejteni. Legyél tisztában az időkorlátoddal, és annak megfelelően gondold át a mondanivalódat. A tematikához mindig kapcsolj érdekes történeteket vagy interakcióra alkalmas részeket. Mindig készíts először is egy rövid forgatókönyvet!

Ismerd meg a közönséged!

Nézzük csak a kellemetlen tanár példáját, aki bemegy az órájára és folyamatosan a kedvenc témájáról beszél, vagy a kedvenc témájának újabb és újabb apró részleteiről – elfelejtve, hogy ez a diákjait egyáltalán nem érdekli, akik az óra végéért imádkoznak. Ugye te inkább egy izgalmas előadó szeretnél lenni, aki elgondolkodtató, inspiráló és akinek az előadása nyomot hagy a hallgatóság körében? Ha igen, akkor szánj időt arra, hogy megismerd a résztvevőket! Ha szükséges, kérj információt a szervezőktől! Az sem baj, ha nem ismered az összes résztvevőt, csak a legnagyobb neveket – vagy tudod, milyen szakmai csoport, szervezet tagjai, cégek munkavállalói lesznek jelen. Térképezd fel, milyen ismeretekkel rendelkeznek a témában, és alakítsd hozzájuk az előadásodat!

Ne bonyolítsd túl!

A prezentációdban lévő szöveget soha ne arra használd, hogy pontosan leírd benne a teljes mondanivalódat! Ösztönözd inkább arra a hallgatóságot, hogy rád figyeljenek előadás közben. A részleteket pedig rejtsd el a “Jegyzetek” részben. Használj egységes design-t azonos betűtípusokkal, hogy a hallgatóság könnyebben tudja követni a diákat.

Figyelj a vizuális hatásokra!

A képek és a videók minden konferencia előadás kulcsfontosságú elemei. Legyen szó akár egy kördiagramról a százalékos arányok bemutatására, vagy egy erős képről, amely egy adott érzést közvetít – a vizuális elemek sokkal hatékonyabbak lehetnek, mint a szavak. A közönség könnyebben megértheti az üzeneted, ha a vizuális elemekkel erősíted a kommunikációt. Itt is törekedj a letisztultságra és az egyszerűségre!

Készülj fel becsülettel!

Sajnos sokan nem gyakorolják, pedig a leghatékonyabb felkészülés mégis a hangos főpróba. Furcsa lehet, de nagyon jól működik. Mondd fel magadnak vagy egy családtagnak, barátnak hangosan a konferencia előadásodat! Egy másik jól működő stratégia, ha felveszed magad. Így láthatod, hogy beleférsz-e a megadott időbe és azt is, hogy hol kell még fejlődnöd.

Figyelj a testbeszédre!

Előadás közben a testbeszéd segít kapcsolatot teremteni a közönséggel. Fontos, hogy lásson a közönség, és az is, hogy szemkontaktust teremts velük. Próbáld meg a jelenlévőket folyamatosan pásztázni a szemeddel ahelyett, hogy csak egy-két személyt bámulnál. Még véletlenül se ragaszd a szemed a laptop képernyőjére vagy a jegyzeteidre!

Miért ne izguld túl az első konferenciád?

  • Mert nem ez lesz az utolsó! Akármennyire is izgulsz, jobb ha előre tudod, hogy nem fog tökéletesen sikerülni az első konferenciád. De ez nem jelenti azt, hogy nem érezheted jól magad, hogy nem fogsz sok új értékes kapcsolatot teremteni és nem távozol egy életre szóló élménnyel! Ezek az eredmények ugyanis nincsenek összefüggésben az előadásod tökéletességi szintjével! Az első élményed pedig tökéletes alapot ad a jövőbeli fejlődésedhez is.
  • Bátran vágj bele első konferenciád megtervezésébe! Ha követed tippjeinket és rászánod az időt a felkészülésre, mindenképpen pozitív élménnyel leszel gazdagabb, és még évekig fogsz mesélni első konferencia előadásodról!

    (x)

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

    origo.hu

    Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

    mindmegette.hu

    A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

    hirtv.hu

    Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

    ripost.hu

    Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

    magyarnemzet.hu

    Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

    origo.hu

    Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

    mindmegette.hu

    Ti melyik oldalatokon aludtok? Komoly veszélyeket rejt a legnépszerűbb póz

    ripost.hu

    Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

    ripost.hu

    Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -