Létrehozva: 2017.08.23.

Pilótának és orvosnak készültek a barcelonai terroristák

Teljesen átlagos gyerekkora volt a múlt heti merényleteket elkövetõ fiataloknak. Békésen éltek, komoly életcéljuk volt, tervezték a jövõt. Aztán jött egy szélsõséges imám a kisvárosba, és minden megváltozott...

Évek óta ismerte a barcelonai merénylet feltételezett elkövetőit egy katalán szociális munkás. Mint mondja, a terrorsejt több tagjának gyerekkorát végigkísérte. Volt, amelyikük pilótának, de akadt olyan is, aki orvosnak szeretett volna tanulni…

Raquel szociális munkásként dolgozik abban a katalán városban, ahonnan a múlt heti terrorakciók elkövetésével gyanúsított fiatalok is származnak. A Ripollban dolgozó – elsősorban fiatalokkal foglalkozó - nő nyílt levelet írt ahhoz a Junesz Abujakubhoz, aki a gyanú szerint egy furgonnal a gyanútlan tömegbe hajtott Barcelonában, végezve 13 ártatlan emberrel. A nagyobb spanyol lapok mind idéztek a később lelőtt címzettnek írt levélből, melyből sok érdekes részlet is kiderül a ripolli terrorsejt tagjainak gyermekkoráról. A fiatal terroristák nem is olyan régen még azt tervezték, hogy pilóták, orvosok vagy segélyszervezeti aktivisták lesznek majd.

Hogyan történhetett meg ez a borzalom? Mi történt veletek? Mit tettünk, amitől ez megtörténhetett?

– állnak az ostorozó kérdések a levélben. Ripollban sokan teszik fel ugyanezeket a kérdéseket, a válaszokat azonban nehéz megtalálni. Raquel azt írja, hogy a furgont vezető 22 éves fiatal volt a legfelelősségteljesebb fiatal, akit valaha is ismert. A példás gyerekkor ellenére Ripollban mégiscsak összeállt 12 fiatal, hogy egységes terrorsejtet alkotva „bosszút álljanak a hitetleneken”. A fő tervük az volt, hogy felrobbantják Barcelona jelképét, a Sagrada Famíliát. Közülük már csak négyen élnek, ők is előzetes letartóztatásban vannak.

A terrorakciónak vége, Ripollban azonban még jó ideig nem lesz ugyanolyan az élet, mint korábban volt. Sokan nem értik ugyanis, miért nem tűnt fel senkinek a terrorsejt tevékenysége. A város egyik épületében még egy bombagyárat is kialakítottak. Ez egyébként a terrortámadás előtti szerdán felrobbant, és feltehetőleg a detonációban meghalt Abdelbaki Esz-szatti is, aki a terrorsejt vezetője lehetett. Raquel arról ír levelében, hogy ez az imám volt az, aki a békés fiatalokat radikalizálta. A szociális munkás szerint azonban kizárt, hogy ne lennének még többen azok közül, akiket megpróbált terrorista szörnnyé változtatni.

A nyílt levél legmeghatóbb része kétségkívül az, amikor Raquel a terrorsejt testvérpárjáról beszél. A két fiú mindig úriemberként viselkedett. Kiskorukban mindig megkínálták Raquelt azokból az édességekből, amiket a zsebpénzükből vettek.

Kristálytisztán emlékszem az irodámban zajló hosszú beszélgetésekre. Sokszor jöttek és kérték, hogy hadd beszélhessenek velem. Szinte mindig a jövő volt a téma

 – idézi fel írásában Raquel. A fiatalok jövője azonban többé nem téma, mert egy megszállott, aljas imám nagy lehetőséget látott az Abujakub-fiúkban és társaikban. Az imám ugyanis tisztában volt vele, hogy a migrációs háttér remek alapja annak, hogy szélsőséges irányba terelje a tapasztalatlan, hiszékeny fiúkat. 

Képtelenek voltak beilleszkedni

Az egyik megölt terrorista neve elhallgatását kérő rokona azt mesélte az El Pais spanyol napilapnak, hogy a felszínen minden rendben volt, de valójában soha nem sikerült beilleszkedniük a társadalomba. Mi mindig csak parasztok, arabok voltunk a többiek szemében. A suliban mi mindig azok a fiúk voltunk, akikkel a lányok nem akartak járni. A felnőttek pedig folyton azt gondolták, hogy mi úgyis csak hasist árulunk. Az imám ezeket az elnyomott, negatív élményeket használhatta ki, amikor a fiúkat a maga oldalára állította – vélekedett a rokon.  

Elengedték az egyik barcelonai terroristát

Megkezdődött az életben maradt négy terroristának a kihallgatása szerdán Spanyolországban. A bíróság röviddel később bejelentette, hogy egyiküket elengedik, mivel nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték a fogva tartásához. A másik két gyanúsított letartóztatását elrendelték, míg negyedik társuk előzetes letartóztatását 72 órával meghosszabbították. A hatóságok közlése szerint az egyik letartóztatottnak, Mohamed Houli Chemlalnak a kihallgatáson megeredt a nyelve. Chemlal elismerte, hogy a Sagrada Família ellen terveztek merényletet, mint ahogy azt is elárulta, hogy a terrorsejt vezetője robbanómellényes merényletet tervezett járókelők között. Ezek az akciók csak azért hiúsultak meg, mert a terrortámadást megelőző szerdán felrobbant Barcelona mellett a terrorsejt bombagyára.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migrén miatt fordult orvoshoz egy férfi, vérfagyasztó dolgot találtak a fejében

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

magyarnemzet.hu

Guardiola megvigasztalta a Liverpoolt a Manchester City újabb kiütéses sikere után

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 26.: pénteken a Bika megkapja a válaszokat, a Halak vonzza az embereket

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-