Nincs

Ez a karácsonyi étel elképesztő erővel védi az immunrendszered

Az édesen pikáns párolt káposzta az egyik legjobb párosítás sült húsok mellé! A különböző ízek kombinációja igazi gasztronómiai élmény! De nemcsak finom a káposzta, hanem nagyon egészséges is!
címkék:
  • Szerző: Ripost

 

A káposzta a legegészségesebb téli zöldség, a legjobb természetes immunerősítő a betegségekkel teli időszakban. Ára igazán kedvező:

ilyenkor legolcsóbban káposztával tudsz egészségesen étkezni!

Hihetetlenül sok finomság készíthető belőle és az ünnepi asztalról sem hiányozhat! A káposzta nyersen, salátaként tartalmazza a legtöbb C-vitamint, így vigyáz legjobban az egészségre.

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy gyors és kíméletes hőkezelés után is rengeteg értékes anyagot tartalmaz. A párolás során ugyan veszít vitamintartalmából a zöldség, de rengeteget még így is megőriz.

Ha köretben gondolkodunk, akkor

a párolt káposzta a legjobb választás!

Remekül kiemeli a sültek ízét, ráadásul apró trükkökkel igazi csúcsköretet készíthetsz belőle.

Egészen más dimenzióba kerül  ez az egyszerű étel, ha almát, birsalmát, aszalt szilvát, narancsot, mazsolát és különleges fűszereket is teszel mellé!

Ráadásul a telt íz mellé alacsony kalóriatartalom társul, így ez az összeállítás ideális választás az ünnepi asztalra!

A  zamatos és ízletes párolt káposzta titka: ne sózd meg párolás előtt!

Párolt káposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg lila káposzta
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • ecet, vagy citromlé
  • só, bors
  • 10-15 dkg  cukor
  • 2 teáskanál kömény (ízlés szerint őrölt, vagy egész)

Így készítsd:

  1. Karamellizáld meg az olajon a cukrot, majd tedd hozzá a köménymagot is.
  2. Az  apróra vágott hagymát is keverd hozzá, majd dinszteld meg.
  3. Erre a hagymaalapra tedd a  vékonyra gyalult káposztát, majd sózd, borsozd ízlés szerint.
  4. Lassú lángon, időnként kevergetve kb fél óra alatt párold készre.
  5. A végén locsold meg egy kis ecettel, vagy citromlével.

Tippek:

Ha gyümölccsel készíted, akkor a gyümölcsöket csak a dinsztelés végén add a káposztához. (1 kg káposztához 1-2 almát számolj)

Ecet helyett használhatsz almaecetet, citrom,- vagy narancs levet is.

Ha a köménymagot előre megpirítod, sokkal intenzívebb lesz az íze!

A párolt káposzta nagyon jól fagyasztható, érdemes nagyobb adagot készíteni, majd kis adagokban lefagyasztani, így bármikor tálalhatod! Jolly joker az ünnepre!

Ha ropogósan szereted, figyelj a párolási időre.

Jól illik hozzá a fahéj, a szegfűszeg, a csillagánizs, a gyömbér, a kakukkfű és a boróka bogyó!

Ha elpárolog a folyadék dinsztelés közben, pótold! Ha ínyencségre vágysz, kevés vörösbort is löttyinthetsz hozzá!

 

címkék:
És ezeket olvastad már?