Létrehozva: 2017.07.08.

Lángos a menő a parton, az Andrássyn és New Yorkban is!

Budapest legelegánsabb utcájában akár 2450 forintot is elkérnek egy lángosért, igaz, ezért a pénzért már szarvasgombát vagy libamájat tesznek rá, és késsel-villával tálalják, nyilván a külföldieket megcélozva. Kérdés, igazi-e a lángos libamájjal tálalva!

Szerző Ripost

Nyáron a nagy melegben ebédre elég, ha bekap az ember egy lángost. Van, aki magában szereti, jó fokhagymásan. Az ínyencek díjazzák, ha meg van rakva vagy töltve finomságokkal. A Fény utcai piacon már 260 forintért jóllakhatunk vele, az Andrássy úti elegáns étteremben 2450 forintot is elkérhetnek érte.

Leginkább az számít, milyen a tésztája! Legyen habkönnyű, ne csöpögjön a zsírtól, kívülről ropogjon, de ha beleharap az ember, akkor legyen lágy, omlós a belseje. A lángos hagyományos ételünk, és ahány ház, annyiféleképpen készül. Lényege, hogy az élesztőt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatják, majd hozzágyúrják a lisztet és a sót és egy kevés olajat, langyos vízzel lágyítva. A tésztából apró cipókat formáznak, és mielőtt forró olajba dobják, rázással nyújtják.

Nagyon forró olajban, gyorsan kell kisütni. A %Ripost% körülnézett, hol hogyan csinálják, és mit adnak az elkért pénzért lángos címén.

Sokszor a piacon kapni a legjobb lángost, mert aki ott süti, annak többnyire évtizedes gyakorlata van ebben. A Fény utcai piacon nem szórták meg gazdagon sajttal, de a tésztáját eltalálták, és az ára is kedvező: fokhagymásan csak 260 forint, juhtúróval töltve 500 forint, fetasajttal 650 forint.

Annak van igazi hangulata, amikor az ember a strandon tejföllel, reszelt sajttal, papírból harapja a lángost! A Palatinuson megkérik a hangulat árát: 850 forintért kínálják a sajtos-tejfölöst, de giroszos is van 1300-ért. Hogy jön a görög girosz a lángosunkhoz? Rejtély!

A Hold utcai piacon, Gianni büféjében hólyagosra sütik a lángost, és nem is kérnek érte sokat: a „mezítlábas” fokhagymás 350 forint, a legdrágább a disznótoros 1050 forintért. Más kérdés, hogy a lángos épp elég nehéz magában, minek ahhoz hurka-kolbász?

Sorban állnak a Flórián téri büfénél, ahol mind formájában - inkább téglalap, mint kerek -, mind alapanyagában – krumplis – a szokásostól eltérő lángost kínálnak. A sajt ezen sem sok, viszont a tésztája ízletes, és az ára is kedvező, ráadásul nem cifrázzák túl.

Szentendre hangulatos kis utcácskájában találtunk arra a lángososra, akinél már 250 forintért jóllakhatunk, pedig ez is turisták által látogatott környék. Bátran felveszi a versenyt a hamburgerrel: finomabb és laktatóbb – és még egy kis zöld is került a sajt tetejére!

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

metropol.hu

Váratlan esemény történt, Schumacher óriási esélyt kapott

mandiner.hu

Tizenkét nap elteltével is rejtély, hová kerülnek a Magyar Péter oldalát látogatók adatai

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

hirtv.hu

Egy ember felmászott a Szabadság hídra

origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-