kulcsár edina
Budapest legelegánsabb utcájában akár 2450 forintot is elkérnek egy lángosért, igaz, ezért a pénzért már szarvasgombát vagy libamájat tesznek rá, és késsel-villával tálalják, nyilván a külföldieket megcélozva. Kérdés, igazi-e a lángos libamájjal tálalva!
Nyáron a nagy melegben ebédre elég, ha bekap az ember egy lángost. Van, aki magában szereti, jó fokhagymásan. Az ínyencek díjazzák, ha meg van rakva vagy töltve finomságokkal. A Fény utcai piacon már 260 forintért jóllakhatunk vele, az Andrássy úti elegáns étteremben 2450 forintot is elkérhetnek érte.
Leginkább az számít, milyen a tésztája! Legyen habkönnyű, ne csöpögjön a zsírtól, kívülről ropogjon, de ha beleharap az ember, akkor legyen lágy, omlós a belseje. A lángos hagyományos ételünk, és ahány ház, annyiféleképpen készül. Lényege, hogy az élesztőt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatják, majd hozzágyúrják a lisztet és a sót és egy kevés olajat, langyos vízzel lágyítva. A tésztából apró cipókat formáznak, és mielőtt forró olajba dobják, rázással nyújtják.
Nagyon forró olajban, gyorsan kell kisütni. A %Ripost% körülnézett, hol hogyan csinálják, és mit adnak az elkért pénzért lángos címén.
Sokszor a piacon kapni a legjobb lángost, mert aki ott süti, annak többnyire évtizedes gyakorlata van ebben. A Fény utcai piacon nem szórták meg gazdagon sajttal, de a tésztáját eltalálták, és az ára is kedvező: fokhagymásan csak 260 forint, juhtúróval töltve 500 forint, fetasajttal 650 forint.
Annak van igazi hangulata, amikor az ember a strandon tejföllel, reszelt sajttal, papírból harapja a lángost! A Palatinuson megkérik a hangulat árát: 850 forintért kínálják a sajtos-tejfölöst, de giroszos is van 1300-ért. Hogy jön a görög girosz a lángosunkhoz? Rejtély!
A Hold utcai piacon, Gianni büféjében hólyagosra sütik a lángost, és nem is kérnek érte sokat: a „mezítlábas” fokhagymás 350 forint, a legdrágább a disznótoros 1050 forintért. Más kérdés, hogy a lángos épp elég nehéz magában, minek ahhoz hurka-kolbász?
Sorban állnak a Flórián téri büfénél, ahol mind formájában - inkább téglalap, mint kerek -, mind alapanyagában – krumplis – a szokásostól eltérő lángost kínálnak. A sajt ezen sem sok, viszont a tésztája ízletes, és az ára is kedvező, ráadásul nem cifrázzák túl.
Szentendre hangulatos kis utcácskájában találtunk arra a lángososra, akinél már 250 forintért jóllakhatunk, pedig ez is turisták által látogatott környék. Bátran felveszi a versenyt a hamburgerrel: finomabb és laktatóbb – és még egy kis zöld is került a sajt tetejére!