kulcsár edina
Lejár a 200 forintos, gagyi kürtõskalácsok ideje! Az agrártárca új szabályozása nem kedvez már az ócska, sokszor kürtõskalácsnak alig nevezhetõ édességek piacának.
A változtatás alapján csak azt a hagyományos technológiával, kelt tésztából készült csavart édességet lehet kürtőskalácsnak nevezni, amelynek hossza legalább 17 centiméter, kisebbik belső átmérője pedig eléri az 5 centimétert.
A szabályozás emellett megkülönbözteti a hagyományos és a vásári kürtőskalácsot, amit a csomagoláson fel is kell tüntetniük az árusoknak.
Előbbi kizárólag vajjal készül, utóbbiban ez margarinnal, a tojás tojásporral, a tej tejporral helyettesíthető. Fontos pontja a változásnak, hogy a sütéstől számított 4 óra elteltével tilos eladni a terméket.
Megoszlanak a vélemények, a kürtőskalácsosok egy része bajban van. Lapunk utánajárt, hogy miként jelenik meg a változás a mindennapokban. A részleteket a Ripost mai nyomtatott számában közöljük.