6 éve

Hőségriadó is lehet a hétvégén! Ezt mutatja az időjárás

Vége az esõs idõ­já­rás­nak, már pén­te­ken több­órás nap­sü­tésre szá­mít­ha­tunk. Hétvégén akár 32 fok is lehet, még a hõ­ség­ri­adó sem ki­zárt!

Szerző Brenner Balázs

Kegyes lesz hozzánk az időjárás már péntektől, de szombaton tetőzik a hőség: helyenként akár 30 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, a napsütést ráadásul felhők sem fogják zavarni.

Hőségriadó is lehet, hiszen ezt az érvényes előírások szerint akár már 25 fok felett el lehet rendelni. Amúgy a felmérések szerint a nyár első hőséghulláma terheli meg leginkább a szervezetet.

Ahogy minden alkalommal, így most is a vizet és a gyümölcsleveket ajánlják a kávé, az alkohol és a cukros üdítőitalok helyett. Az előrejelzések szerint július közepén lesz majd az idei nyár csúcsa, 35-40 fokos hőséggel, - az augusztus pedig kellemesen meleg lesz, nagyobb hőhullámok nélkül.

Mikor van hőségriadó?

A hőségriadó elrendelése Magyarországon az ÁNTSZ hatáskörébe tartozik. Az első fokozat (figyelmeztető jelzés) kritériuma az, hogy az átlaghőmérséklet legalább egy napig elérje vagy meghaladja a 25 fokot. Ez a jelzés elsősorban a mentőszolgálatnak szól. A második fokozat elrendelésének feltétele, hogy az átlaghőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje vagy meghaladja a 25 fokot.

A harmadik fokozat akkor lép életbe, amikor az átlaghőmérséklet legalább három egymást követő napon meghaladja a 27 fokot.

Szerző Brenner Balázs

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!