kulcsár edina
Különleges tulajdonságokkal bíró szõlõ létrehozása volt a cél, de a nemesítõk maguk is elcsodálkoztak a végeredményen! Az újfajta szõlõ vattacukor ízû gyümölcsöt terem. Mindenki imádja!
Egy kaliforniai vállalat egy új szőlőfajtát szeretett volna nemesíteni a világ különböző szőlőfajtáinak keresztezésével. Sok évnyi sikertelen próbálkozás után azonban végül valami egészen különlegeset alkottak.
„A célunk egy vékony héjú, kis magvú szőlő megalkotása volt. Végül vattacukor ízűre sikerült. Álmunkban sem gondoltuk volna, ez a nemesítés lesz a legnagyobb sikerünk. De bevált, és a vásárlók imádják!”
A cég igazgatója szerint alkotásuk inkább nevezhető balesetnek, mint tudatos tervezésnek. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a vattacukor ízt mi kölcsönzi a gyümölcsnek. Az új szőlőfajta gyümölcshúsának cukortartalma érett állapotban sem magasabb, az átlagnál.
A terméket kísérleti jelleggel dobták piacra, de a boltok polcairól hetek leforgása alatt elkapkodták az összes újkeletű finomságot. Jövőre sokszorosára növelik a termelést. Az egyik fő cél, hogy a gyerekek gyümölcs fogyasztását növeljék a nyalánksággal.