Létrehozva: 2023.11.23.
Módosítva: 2023.11.23.

Ezúttal a Gondosórákkal trükköznek a csalók - eláruljuk, hogyan juthatsz hozzá ingyen!

Hírt kaptunk arról, hogy vannak, akik a Gondosórára hivatkozva próbálnak bejutni idős emberek otthonába. A program valóban népszerű és jó, ha mindenki tisztában van vele, hogy ki kaphat Gondosórát és hogyan kell azt igényelni, beüzemelni.

Legutóbb Miskolcon próbáltak idegenek bejutni egy idős asszony lakásába a Gondosóra programra hivatkozva. Azt ígérték, segítenek az ügyintézésben. Szerencsére a kiszemelt áldozat körültekintő volt és nem engedte be a csalókat. Ahhoz, hogy más se váljon áldozattá, nem árt néhány dologgal tisztában lenni a Gondosórákkal kapcsolatban.

gondosóra, gondosórák
Ki kaphat Gondosórát és hogyan kell azt igényelni? Fotó: gondosora.hu

Mi az a Gondosóra program?

A Gondosóra program egy 0–24 órás diszpécserszolgálat és a megadott kontaktszemélyek (családtag, szomszéd vagy barát, vagy akár szociális gondozó) bevonásával működő, Európában egyedülálló program, melyet a 65 éven felüli magyarok teljesen ingyenesen vehetnek igénybe. A résztvevők egy csuklón vagy nyakban viselhető eszközt kapnak, amin van egy nagy gomb. Baj esetén ezt kell megnyomni és már jön is a segítség.

Mikor jöhet jól egy ilyen eszköz?

Nemcsak hirtelen fellépő egészségügyi probléma esetén, hanem különféle élethelyzetekben, segítségkérésre is alkalmas ez a kis szerkezet, amit főleg az otthonukban egyedül élő időseknek érdemes igényelniük, de természetesen házaspárok is igényelhetik. Az eszköz cseppálló, így akkor sincs baj, ha véletlenül víz éri és kezelni is nagyon egyszerű.

Hogyan lehet igényelni a Gondosórát?

Gondosóra regisztráció után igényelhető. A regisztrációs űrlap kitöltését elvégezheti a szolgáltatás igénybevételére jogosult személy (65. életévét betöltött magyar állampolgár) és az igénybevételre jogosult személy megbízásából bárki, ezen a linken keresztül: regisztracio.gondosora.hu. Itt lehet megadni a kontaktszemélyek elérhetőségét is a folyamat harmadik lépéseként. Mindenképpen olyan személytől kérjünk segítséget, akit ismerünk!

Kit lehet megadni kontaktszemélynek?

A Gondosóra program a diszpécserszolgálat mellett a kontaktszemélyeken keresztül is segítséget nyújthat. Kontaktszemélyek azok lehetnek, akit a regisztrációkor az igénylő vagy meghatalmazottja megad. Kontaktszemély lehet közeli vagy távoli rokon, férj, feleség, nagykorú gyermek vagy egy gondozó is. A lényeg, hogy baj esetén könnyen mobilizálható legyen és be tudjon jutni a Gondosórát viselő idős lakásába. Kontaktszemély megadása nem kötelező, de ajánlott. A regisztráció keretében egy ilyen személy megadására van lehetőség, másodlagos, harmadlagos kontaktszemély megadására akkor van lehetőség, amikor már kézhez kaptuk a Gondosórát és elindítjuk az első teszthívást. Fontos, hogy minden kontaktszemély tudjon róla, hogy a nap bármely szakában kereshetik a Gondosóra diszpécserközpontjától, kizárólag erről a telefonszámról: 061-880-6832, amit érdemes is elmenteni a telefonjukba.

Hogyan működik az eszköz?

A működése rendkívül egyszerű. Egy nagy gomb található rajta, ezt kell megnyomni, majd bejelentkezik az éjjel-nappal hívható diszpécser, aki akár mentőt is tud küldeni, ha nagy baj van és a kontaktszemélyt is értesíti.

A Gondosóra mentett életet Tolna vármegyében

Szakcs külterületén egy idős nő tévedt el az erdőben. A Gondosórán keresztül segítséget kért, a Katasztrófavédelem műveletirányítása felvette a kapcsolatot a Gondosóra diszpécserközpontjával, az eszköz által küldött GPS-koordináták alapján pedig – a riasztás utáni 27. percben – a dombóvári hivatásos tűzoltók rá is találtak a rémült asszonyra.

A töltöttséget is figyeli a diszpécserszolgálat

Az eszköz nem igényel karbantartást, a töltése pedig nagyon egyszerű. Nem is lehet elfelejteni, ugyanis a diszpécser mindig látja a töltöttségi szintet és bemondja, ha már tölteni kell az eszközt, de az oldalán lévő kis gomb segítségével is ellenőrizhető a töltöttségi állapot - mondta el Dr. Juhász Roland, a program vezetője a Metropolnak.

Mennyi idő alatt érkezik meg az eszköz?

Ha valaki regisztrált, akkor korábban 4-5 héten belül kapta meg a Gondosórát, amit a Magyar Posta csomagként szállít ki a regisztrációkor megadott lakcímre. Tehát nem személyesen kapja kézhez az igénylő, ezért ha egy idegen azt állítja, hogy meghozta a Gondosórát és nem a Magyar Posta alkalmazottja, akkor biztosra vehetjük, hogy nem mond igazat! Beengedni pedig végképp nem kell emiatt idegent a lakásba. Aki november 16-ig regisztrált, annak még karácsony előtt megérkezik a Gondosórája, de aki utána, az már csak januárban számíthat erre.

Hogyan kell beüzemelni az eszközt?

A beüzemelése rendkívül egyszerű: első alkalommal hosszan meg kell nyomni a rajta lévő egyetlen gombot, majd bejelentkezik a diszpécser, aki mindenről tájékoztatást ad. Fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak maga a Gondosóra ingyenes, hanem a hozzá járó diszpécser szolgáltatás is. 

 

origo.hu

Schobert Norbi részletesen elmondta mit tett volna, ha a karate edző, az ő fiát bántja

ripost.hu

Meglepő pletyka! Teljes titokban szakíthatott a magyar sztárpár

borsonline.hu

„Megtudtam egy nagy titkot a feleségemről – az egész életem most hazugságnak tűnik"

mandiner.hu

Óriási pofont kapott Izrael, nem is akárhonnan

metropol.hu

Összedőlt az autópályahíd, legalább 11 ember meghalt

mandiner.hu

David Pressmanék nagyot akartak rúgni Magyarországba – annyira csúnyán félresikerült a dolog, mint talán még soha

ripost.hu

Jákob Zoli után újabb gazdag magyar celeb mutatta meg: nemcsak az ékszerei vannak aranyból, a szíve is

mindmegette.hu

Itt a Duna-hullám receptje: ettől a süteménytől a menyasszony is táncra perdül a lagzin

ripost.hu

Lecsapott az özönvízzel érkező vihar Magyarországra, mutatjuk képeken

ripost.hu

„Ha annyira gazdag, miért mindig ugyanaz a cucc van rajta?!” - hazugsággal vádolják a 21 éves magyar milliomost

ripost.hu

Hűha: Szarvas Andi megmutatta a luxusotthonát - Videó

ripost.hu

"Harry és Meghan szakadatlan nyafogása felidegesítette Amerikát - a tündérmese véget ért"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Mindennapok

Világszenzáció Visegrádon: felbecsülhetetlen kincseken kívül hátborzongató tragédiát is rejtett a feltárt teniszpálya

RIPOST7

„Bármikor újrakezdenénk!” - exkluzív interjú a magyar űrhajósokkal