2 éve

Egymillió munkahely szűnt meg Európában az elmúlt két hétben!

Simán elképzelhető, hogy ez a szám a négyszeresére dagad a következő időszakban.

Az új kínai koronavírus-járvány miatt Európa szerte bevezetett szigorú egészségügyi intézkedések hatására eddig körülbelül egy millió munkahely szűnt meg az Európai Unióban – írja az Euronews.

A páneurópai hírcsatorna az Európai Szakszervezeti Konföderáció (ETUC) nemrég kiadott közleményére hivatkozva azt írja, hogy a hivatalos számok nem biztos, hogy tükrözik a valóságot, ugyanis több millióan dolgoznak feketén, hivatalos munkaviszony nélkül az Unióban. Óvatos becslések szerint, inkább 1,5-2 millió főre tehető azok száma jelen pillanatban, akik járványhelyzet következtében elvesztették az állásukat.

Bezárt boltok és bárok Berlin belvárosában március 30-án. (Photo: Britta Pedersen/dpa-Zentralbild/dpa)

„Amit jelenleg tapasztalunk, különösen az elmúlt egy hétben, az az, hogy drámai módon tűnnek el a vállalkozások a piacról. Ezer meg ezer kis- és középvállalkozás szűnt meg, aminek a többsége nem lesz képes visszatérni a piacra, mert csőd közeli állapotba kerültek, vagy már csődbe is mentek. Azt látjuk, hogy elmúlt két hétben legalább egymillió európai vált munkanélkülivé a rövidtávú munkavégzés és betegbér hiánya miatt. El tudják képzelni, hogy mi fog történni húsvét után, ha nem hozunk válságkezelő intézkedéseket? Ez a szám simán a háromszorosára vagy négyszeresére nőhet” – fogalmazott az ETUC főtitkára, Luca Visentini.

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott Olaszországban a központi kormány bejelentette, hogy 400 millió eurót (144 millárd forint) fordít az elszegényedett állampolgárok megsegítésre élelmiszer-utalvány formájában, valamint további 4,3 milliárd eurós segélycsomagot különít el az önkormányzatok számára a lokális válságkezelésre.

Spanyolországban a kormány bejelentette, hogy a járvány miatt hat hónapra felfüggesztik a bérelt lakásokból történő kilakoltatásokat, és nulla százalékos mikrohitel-kölcsönöket biztosítanak azok számára, akik a válságban is befizetnék a bérleti díjukat a főbérlő felé – írja az El País.

Spanyolország, Olaszország és Franciaország felszólította az Európai Uniót, hogy bocsássanak ki úgynevezett „korononkötvényeket”, amiből a koronavírus-válság során felhalmozott adósság fedezni tudják majd. Németország azonban elutasította ezt a tervet.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!