7 éve

Az otthon főzött sör olcsóbb, de tényleg megéri?

Akár száz forintra leszoríthatod egy korsó sör árát, ha otthon fõzöd meg! Tényleg csábító lehetõség. Persze, ha beszerzed a hozzá szükséges eszközöket, hamar kiderül, hogy ez a hobbi sem a spórolásról szól.

 

Egy korsó sört, száz forintból? Igen, lehetséges! Na, nem a sarki kocsmában, hanem otthon. Ehhez csupán a receptúrát kell áttanulmányoznod, és be kell szerezned a hozzávalókat – ígéri a házi sörfőzdéket ellátó egyik webáruház reklámja.

Csábító az ajánlat, s talán te is rögtön belevágnál, végülis miért ne sörözgetnél olcsóbban? Mindenek előtt jobb, ha alaposan végiggondolod a költségeket. Mire ugyanis mindent összeszámolsz, akár 400 forint fölé is mehet az otthon főzött sör korsónkénti ára. Szögezzük le gyorsan: ez az egyébként régi hobbi nem a spórolásról szól.

Előtanulmányok nélkül nem megy

Persze az is lehet, hogy sörfőzés ügyben inkább a kihívás, a kaland érdekel. Arra azért készülj fel, hogy sört főzni sokkal összetettebb és macerásabb, mint pálinkát lepárolni. Fennáll a veszélye, hogy az első eresztés nem a torkodon, hanem a csatornában fog lefolyni. De ha pontosan betartod a receptet, és gondosan jársz el, jóféle nyári innivalóval rukkolhatsz elő a következő partin. És ha már belejöttél, ne állj le!

Családi és baráti használatra, adómentesen évi 1000 liter sört készíthetsz!

Mindenek előtt a költségek: először is áldozni kell pár ezer forintot szakirodalomra, majd meg kell venned azokat az eszközöket, amelyek a házi sörfőzdéhez feltétlenül szükségesek. Egy kezdő készlet már 10-16 ezer forintból kijön.

Főzde de luxe

Léteznek persze komplettebb szettek is, ezek ára elmegy  150 ezer forintig, de egy fél-profi felszerelésért már 500 ezer forintot kérnek. A drágább változatokra akkor érdemes költeni, ha már túl vagy az első sikereken.

Amire mindenképpen szükséged lesz: egy  30 literes műanyag erjesztő tartály, amelyet a sör-alapanyagok erjesztéséhez alakítottak ki és elláttak megfelelő csappal és úgynevezett kotyogóval, amely az erjedés közben keletkező gázoknak enged utat.

Az alapkészlet is tartalmazza az eszközök fertőtlenítéséhez használható vegyszereket, a kész termék palackozásához szükséges koronazárakat, valamint a koronazárak felhelyezéséhez szükséges szorítót. És micsoda öröm, amikor a saját sör finoman sziszegve kinyílik!

A de luxe készletek nem műanyag, hanem rozsdamentes acélból készült edényeket tartalmaz, és a főzőedényt elektromos fűtéssel, hőfokszabályozóval, időkapcsolóval is ellátják. A 150 ezer forintért egy malátaroppantót magaddal vihetsz, de ezt a tételt azért jól gondold át! A csomagban vásárolt maláta ugyanis konyhakész, már nem kell roppantani!  A készlethez tartozik még fokoló, mérőhenger, digitális hőmérő, rozsdamentes merőkanál és egy fa keverőkanál is.

Határ: a csillagos ég

Kellenek még alapanyagok, amiket szintén csomagban kínálnak a web shopok. 15 liternyi sörhöz való alapanyaghoz 1800-2900 forint közötti áron juthatsz.

Ha a felszerelés költségét elosztjuk egy évre, havi egy főzéssel kalkulálva, akkor egy korsó sör 160 és 420 forintos kiadást jelenthet. A webshop-reklám a 100 forintos árat úgy kalkulálta, hogy a felszerelés árával nem számolt.

A határ a ráfordítások tekintetében tehát a csillagos ég. De még ezt is lehet fokozni, mert ha valóban a sörfőzés rabjává válsz, még számtalan kiegészítő adalékot, aromaanyagot és a munkát könnyítő eszközt vásárolhatsz. Ráadásul a szervírozás minőségét is fokozhatod. Ha a fél literes csatos üvegeket snassznak találod, akár parti-hordót és széndioxidos patronokat is vásárolhatsz, hogy teljes legyen a söröző-fíling!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Orbán Viktor bejelentette, miben állapodtak meg az uniós csúcson

origo.hu

Válás közben is együtt nyaral Peller Anna és Lukács Miklós

borsonline.hu

Mit fog szólni a palota? Bohócot csináltak Harry hercegből

magyarnemzet.hu

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor sorsa eldőlt, egy város befogadta őket

ripost.hu

Az ország legjobb nőivel bulizott éjszaka Peller Anna leendő exférje, Mikike

vg.hu

Száguld a Budapest-Belgrád vasút Szerbiában

origo.hu

Nevetséges ukrán kudarc: hiába kapnak vadászgépeket, nem tudják használni

mindmegette.hu

Így lesz tökéletes a foszlós húsvéti kalács - Bernáth József elárulja, mi a trükk!

ripost.hu

Végzetes favágás: meghalt egy férfi Dobozon

ripost.hu

Fogyása miatt féltik a rajongók Berki Mazsit

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-