Lángba borultak az utcák: zavargások törtek ki egy brit nagyvárosban

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2015.04.30.

Pénzért zárnak pincébe

A 2011 után megnyíló elsõ néhány kijutós játék sikerén felbuzdulva gombamód szaporodnak az ezzel foglalkozó vállalkozások. Vannak, akik ebbõl élnek, más játékszervezõk inkább maguk is egy jó bulinak tekintik a projektjüket.

Az induláshoz kell némi készpénz, a beletett munkától függően 1-3 millió forint. Nem mindig követelmény az, hogy a pálya falai vagy berendezései jó állapotúak legyenek. Néhány kijutós játék tematikája kifejezetten az elhanyagolt, kopottas megjelenést igényli, így az ilyen esetekben még akár előnyt is lehet kovácsolni abból, hogy a vállalkozáshoz bérbevett pincék lepattantak.

Kijutós játék nyitásához nem kell semmiféle hatósági engedély. Ha lakásban rendezik be a helyszínt, akkor a ház lakóinak beleegyező nyilatkozatát meg kell szerezni, de az utcáról nyíló pincéknél erre sincs szükség.Ha jó a koncepció és pörög az üzlet, a berakott pénz viszonylag gyorsan megtérül. A részvételi díj óránként a 2-5 fős csapatok számára 7 ezertől 20 ezer forintig terjed, de általában tízezer körül mozog, így nagyjából egy mozijegy árának felel meg fejenként.

Bonnie és Clyde Pesten rabol

Budapesten napjainkban mintegy hetven hasonló – persze tematikájában nagyon is eltérő – kiszabadulós játék közül válogathatnak a logikai készségüket próbára tevő érdeklődők.

A KulcsKérdés vendégei például Bonnie és Clyde szerepébe bújva kísérelhetnek meg egy műkincsrablást. Hogy hol pattant ki először az ötlet, miszerint egy lepusztult pincét berendezve pénzt is lehet keresni, ma már kibogozhatatlan. Európában úgy vélik, Magyarországról indult, írja a HVG, viszont az Escape House játékmestere elmondta, ázsiai vendégeik arról meséltek több ízben, hogy arrafelé is fellelhető ez a műfaj.

Megépült a diplomaterv

Az Escape House-t (EH) három fiatalember – lényegében egy baráti társaság – hozta létre 2013-ban, a kiszabadulós játékokban szerzett élményeik hatására. Az csak véletlen, hogy a főállásukban gyakorolt szakmájukkal jól kiegészítik egymást: van, aki a pénzügyekhez ért, van közöttük informatikus és angol fordító, aki a külföldi játékosok kalauzolását végzi. Emellett van egy külső segítőjük is, aki a négy szobás játék számítógépes vezérlését tervezte.

A BME Villamosmérnöki Kar korábbi hallgatója „Élő menekülős játék beágyazott rendszerének tervezése” című diplomamunkája valósult meg. A gyakorlatban szinte párhuzamosan épült a pince és íródott a diploma-munka. Az ötlet bevált, 2013-ban egy internetes közönség-szavazáson második, tavaly harmadik helyezést ért el az EH.

 

origo.hu

Minden férfi őt akarja: a svéd bombázó miatt milliók nézik ezt a műsort - képek

ripost.hu

Nem tudunk máshova nézni: kitette a melleit Zimány Linda

borsonline.hu

„Közölték velünk, hogy a kislányunkat el fogjuk veszíteni” - az 5 éves Bellus elesett a homokozóban, most pedig az életéért küzd

vg.hu

Elmeszelte az Európai Unió Bírósága Ursula von der Leyent

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd hétvégén? Receptötletek szombatra és vasárnapra

mandiner.hu

„Az I. kerület nem bordélyház!” – a polgármester nem teketóriázott, gyorsan hűvösre kerültek a közterületen közösülők

ripost.hu

"Nyertem a lottón, erre a barátom követeli a felét, de nem akarok adni neki"

mindmegette.hu

Szedd magad szilva: ide mehetsz friss és olcsó gyümölcsért

ripost.hu

Ha meg tudod válaszolni ezt az egy kérdést, te is átlagon felüli vagy!

ripost.hu

Teszt: ha csak a felét is ismered ennek a 10 régi magyar szónak, műveltebb vagy az átlagnál!

ripost.hu

"Harry és Meghan szakadatlan nyafogása felidegesítette Amerikát - a tündérmese véget ért"

ripost.hu

Nagy vihart kavar az Uránusz, ezekre a csillagjegyekre feszült napok várnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-