
Így spórolj okosan a húson!
A hús az egyik legkomolyabb tétel a konyhapénzben. Ám ha spórolni akarsz vele, nem kell feltétlenül leszoknod róla!
Tankolj fel!
Ha van egy nagyobb fagyasztód, több hétre előre is bespájzolhatsz húsból, ha valahol találsz egy jó akciót. Oszd a húst akkora adagokra, amekkorákat egy étkezésre felhasználsz, és fagyaszd le.
Vegyél csontos húst!
A filézett, kicsontozott hús kétségkívül kényelmes, viszont elég drága. Néha érdemes magadnak kicsontozni, és a maradékból főzni egy jó csontlevest. Az is jó megoldás, ha főzés, sütés után szeded le a csontról a húst – a csont ráadásul gazdagabb ízt is ad a húsnak.
Válassz feldolgozatlant!
Az előre bepácolt, feldarabolt, félkész hús aránytalanul drága. Válassz inkább olyat, amit nem készítettek elő, fűszerezni te is tudod – sokkal kevesebből!
Válassz olcsóbb részeket!
Nem lehet mindig csirkemellfilét enni, a combból is remek ételek készíthetők. A farhátat se becsüld le, alapléhez, leveshez kiváló!
Használj fel mindent!
Légy őszinte: mennyi ételt dobsz ki? Pedig a maradékok remekül felhasználhatók. A sült csirke maradékát másnap beleteheted a salátába vagy a szendvicsbe, a sertéspörkölt végéből hortobágyi palacsinta lehet. A maradék két szelet sonka a rántottába kerülhet.
Egyél kevesebb húst!
A magyar konyha nagyon húscentrikus, de érdemes a hús egy részét zöldségekkel, hüvelyesekkel helyettesíteni az ételekben. Nemcsak olcsóbb, egészségesebb is.
Marhahús helyett válaszd a szárnyast!
Szintén egészségesebb, ráadásul olcsóbb is, ha egyes ételekhez vörös húsok, vagyis marha és sertés helyett csirkét, vagy pulykát használsz. A fasírt például darált pulykahúsból is kiváló, de még gulyáslevesnek sem rossz a pulykaaprólék.




