kulcsár edina
Soha nem látott áremelkedés várható, inkább fõzd otthon a páleszt!
Amióta adót kell fizetni a bérfőzésért, azóta sokkal kevesebben főzetnek pálinkát, mint korábban. Egy év alatt ötödére csökkent a lefőzött pálinka mennyiség, ezért:
soha nem látott áremelkedést várható!
Mi magyarok, főleg a téli ünnepek idején, még mindig szeretünk pálinkát szopogatni, viszont most sokkal kevesebbet ihatunk, ezért lesz drágább a kerítés szaggató.
Idén, csak 2 millió liter papramorgó készült, míg tavaly még 10 millió litert főztek, vagyis elillant a semmibe 8 millió liter!!!
Ha ez így megy tovább, hiánycikk lesz a pálinka!
Amennyiben van egy kis megtakarított pénzed, akkor már százezer forintért beszerezhetsz, egy 30 literes pálinkafőzőt, sőt, ha egy kis gyümölcsösöd, vagy szőlőd is van, akkor már indulhat is az otthoni főzés. A törvények betartása is egyszerűbb, mert nemsokára megveheted a párlat adójegyet, amivel akár árulhatod is, az otthon főzött finomságot.
A házi pálinkafőzéshez továbbra sem kell engedély, nem kell a tevékenységet bejelenteni, és még nyilvántartások vezetésére sem lehet kötelezni az otthoni főzőket. Viszont, ha eladásra szánod a portékát, akkor kell az adójegy!
A párlat adójegy a tájékoztatások szerint literenként 700 forintba kerül majd, és a pálinkafőzőknek legalább 5 darabot venniük kell belőle. Az adójegyek maximális mennyisége 86 darab lesz, vagyis legfeljebb évi 60 ezer 200 forintba kerül a „szabad” főzés. Persze, ha felmegy az itl