MANI

Reggeli jégkaparás: van néhány tippünk, hogy könnyebb legyen

A szabadban parkoló autók üvegfelületeire reggelre már ráfagy a pára és egy vékony, jeges felület jön létre. Elindulás előtt ezt gondosan le kell takarítani!
  • Szerző: MZ/X

Fontos a megelőzés

Az ablaktörlő lapátokat hajtsuk fel minden hosszabb parkolást megelőzően, főleg éjszakára, vagy csomagoljuk be több rétegű újságpapírral. Takarjuk le a szélvédőt valamivel éjszakára, vagy amíg parkolunk. Egy mezei pokróc, vagy takaró is megteszi, de vásárolhatunk erre a célra kifejlesztett szélvédő takaró fóliát is néhány ezer forintért. Amit semmiképp sem ajánljunk erre a célra, az a kartonpapír. Ezen kívül az autóban található szőnyegeket érdemes szövetről gumira cserélni, hogy elkerüljük a belső jegesedést-hívja fel a figyelmet a rendőrség Országos Balesetmegelőzési Bizottsága.

Meg is előzhetjük a jegesedést

Meg is előzhetjük a jegesedést

Így álljunk neki a jégmentesítésnek

A jeges szélvédő letisztításnak kezdetekor érdemes a motort beindítani, a fűtést felkapcsolni és a légbefúvókat a szélvédőre irányítani. Pár perces motorüzemet követően megindul a leolvasztás. A vastagabb jégréteget ezeken, a szélvédő alján kialakuló olvadó pontokon a legkönnyebb megkezdeni. Ha már egyszer megindul, akkor egyre könnyebb lehúzni. Ha van, akkor a szélvédőfűtéseket és a tükörfűtést is jó bekapcsolni.

A jégkaparás rejtelmei

A jégkaparók erős műanyag éleit, mint az eszköz neve is mutatja, a vastag jégnél érdemes használni, a gumiéllel pedig a nagyon vékony visszafagyó csíkok, illetve a hajnalban felfagyott vékonyabb páraréteg távolítható el hatékonyan. Ha épp nincs nálunk jégkaparó, jó szolgálatot tehet egy pontgyűjtőkártya is.

Fontos a megfelelő eszköz

Fontos a megfelelő eszköz a jégkaparáshoz

Mikor jön jól a jégoldó spray?

A jégoldó spray főleg csak az után hasznos, ha lekapartuk a jég nagy részét. Ezek a jégmentesítő eszközök általában etilénglikol és etilakohol keveréket tartalmazó szerek, a hátrányuk pedig az, hogy amíg hideg a szélvédő, vékonyan visszafagy az üvegre, amitől este zavaró szivárványosságot láthatunk az üvegen.

A szélvédőmosót nem jó ötlet használni

Amíg az autó nem melegedett át, és a külső hőmérséklet fagypont alatti, addig ne használjuk a szélvédőmosó berendezést, mert a hideg üvegre szórt víz azonnal felfagy, megakadályozva a kilátást. Ez akkor is így történik, ha téli ablakmosó folyadék van a kocsi tartályában.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókusztekercs: ezentúl csak így készítem!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?