tóth gabi
A holnaptól várható csapadékos időjárás kedvez a gombáknak, így az azokat gyűjtő embereknek is. Már csak arra kell figyelni, nehogy megmérgezzük magunkat.
Magyarországon több, mint 3000 gombafaj található, amikből 100 mérgező és több, mint 50 védett. Vannak például olyan mérgező gombák, amik a hasonlóságuk miatt könnyen összetéveszthetők ehető párjukkal. Éppen ezért a vadon termő, saját gyűjtésű gombát mindig vizsgáltassuk be gombaszakellenőrrel, de másra sem árt figyelni.
Minden embernek, aki gombát gyűjt ismernie kell a gyilkos galócát, ugyanis itthon ez a faj okozza a legtöbb halálos mérgezést. Egyetlen ilyen gomba képes 4 felnőtt embert megölni, annyira erősen mérgező. A gyilkos galóca legfőbb ismérvei: a kalapja fehéres-halvány zöldtől a sárgás-barnás zöldig terjed, fiatalon sötétebb színű, lemezei fehérek, tönkje kígyóbőrszerűen mintázott, jól fejlett gallérja és a tönk aljában nagy bocskora van.
Évente több száz gombamérgezés történik az országban. A halálos kimenetelűek java részét a gyilkos galóca okozza. A mérgezés tünetei a következők lehetnek:
Ha ezek valamelyikét tapasztaljuk a gomba elfogyasztása után, azonnal hívjunk orvost.
Csak olyan gombát gyűjtsünk össze, amit már jól ismerünk. Az elöregedett, férges példányokat ne szedjük le, a nem ismert gombákat pedig hagyjuk ott ahol vannak. Ha mégis haza akarunk egy olyat is vinni, gondosan különítsük el a többitől.
A gyűjtéshez használjunk kosarat vagy papírzacskót, a különböző fajokat egymástól elkülönítve vigyük haza. A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat a lehető leggyorsabban, 24 órán belül el kell készíteni és fogyasztani. Addig is szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni. Fóliába semmiképpen ne csomagoljuk!
Kinek nem ajánlott a gomba fogyasztása?
A gombáknak magas a fehérjetartalmúak és kitint is tartalmaznak, ami az emberi szervezet számára egy nehezen emészthető anyag. Bár a gomba ehető részének 90%-a víz, mégis emésztési zavarokat okozhat, így aki alapból ilyesmiben szenved ne egyen gombát, ahogy a kisgyerekek se.
Az állam tulajdonában lévő erdőkben fejenként két kilogramm gombát lehet szedni, kizárólag saját fogyasztásra. Ehhez semmilyen engedélyre nincs szükség, ellenben, ha magánerdőben vagy eladási célra szednénk gombát, ahhoz már a terület tulajdonosának írásos beleegyezése is szükséges.
Gombavizsgáló szakembert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) weboldalán találunk, ahol azok a helyek is fel vannak tüntetve (főleg piacok), ahol ingyen le ellenőrzik, amit szedtünk.