Létrehozva: 2016.01.02.

Lottónyertesek és a nyilvánosság

Nem jellemzõ, hogy Magyarországon a nagy nyertesek kiállnának a nyilvánosság elé, és felvállalnák, hogy esetleg több milliárdot nyertek. De ennek oka valószínûleg nem a szomszédok irigységétõl való félelem...

Míg az Amerikai Egyesült Államok számos államában a nyerteseket törvény kötelezi, hogy névvel és arccal vállalják nyereményüket, addig nálunk és a szomszédos országokban a szerencsejátékokra vonatkozó érvényes szabályozás lehetőséget ad arra, hogy a játékosok megőrizzék anonimitásukat. (A törvények mellesleg másban is lényeges különbségeket mutatnak. Amerikában például a lottónyeremények után adót kell fizetni a nyertesnek, igaz választhatnak, hogy egy összegben veszik fel a nyereményt és fizetik meg utána a járulékokat, vagy évjáradék formájában részesülnek a nyereményből, és évente adóznak a felvett összeg után).

Magyarországon főleg a 80-as évek óta jellemző, hogy a nyertesek nem szívesen állnak ki a nyilvánosság elé. Míg a 60-as, 70-es években számos hír foglalkozott konkrét személyekkel a médiában, addig az utóbbi években kifejezetten visszahúzódóak lettek a nyertesek, és igencsak óvják személyes adataikat. A Szerencsejáték Zrt. különösképp odafigyel a nyertesek anonimitásának biztosítására, és soha, semmilyen adatot nem árul el kilétükről, addig ameddig ők ehhez nem járulnak hozzá.

Ugyanakkor a lottótársaság mindig felajánlja a nagynyerteseknek, hogy játszási szokásaikról, jövőbeni terveikről töltsenek ki egy anonim kérdőívet. Ebből sok érdekes információra derülhet fény velük kapcsolatban, úgy, hogy közben nem vállnak beazonosíthatóvá. A Szerencsejáték Zrt. tapasztalata szerint ezt sem szívesen vállalják a szerencsés nyertesek, az utóbbi két évben csak 6-8 játékos válaszolt a feltett kérdésekre.

Most összegyűjtöttük, hogy mit is tudhatunk az elmúlt évek nagy lottónyerteseiről.

Az elmúlt közel 10 évben (2006. január 1. és 2015. október 30. között) egy híján 20 honfitársunk vált hivatalosan is lottómilliárdossá. A milliárdosok klubjába a "legkevesebb" pénzzel 2006-ban és 2007-ben lépett be egy-egy játékos. Ugyanezen időszakban a legmagasabb nyereményösszeg pedig 5 milliárd forint volt, ami minden idők 2. legmagasabb lottónyereménye is. Ennek épp ez év májusában örülhetett a nyertes.

A szerencsések általában igencsak ódzkodnak attól, hogy felfedjék kilétüket, de az elmúlt években néhány dolgot azért sikerült róluk megtudnunk. Például azt, hogy szinte mindegyik nyertes hosszabb ideje, játszik azzal a játékkal, amivel sikerült nagyot nyernie. A nagynyertesek főleg állandó számokkal játszanak, de néhányan gépi játékokkal nyertek. Van olyan is, akire valóban illik a "szerencse fia" jelző, hisz már többször is nyert nagyobb összeget.

 

A nagynyertesek sok mindenben különböznek egymástól. Van, aki egyből elmesélte a nyeremény hírét családtagjainak, de van olyan is, aki úgy tervezte, soha senkinek nem fogja elmondani, mekkora szerencséje volt. Abban azonban igencsak hasonlítanak Fortuna hazai kegyeltje, hogy szinte egytől egyig úgy gondolják, szerintük nem fog megváltozni az életük, bármekkora nyereményhez is jutottak.

Szinte kivétel nélkül minden nyilatkozó nyertes azt tervezi, hogy befekteti a nyeremény egy részét, és kikéri megbízható tanácsadók véleményét, segítségét. Illetve mindegyikük tervezi, hogy adakozzon, valamilyen jótékonysági szervezetet támogasson, de akad olyan nyertes is, aki saját alapítványt kíván létrehozni.

És hogy hogyan élték meg a pillanatot, amikor kiderült, övék lett a főnyeremény?  Minden nyertesünk megdöbbentő érzésekről számolt be. Volt, aki lesétált a pincéjébe, és töltött magának egy pohár száraz vörösbort, hogy könnyebben feldolgozza a hírt. Egy 2013-ban nagyobb összeget nyert játékos még azt is elárulta, hogy a sorsolás miatt, a kedvenc napja örökre a szombat marad!

 

 

Milliárdos nyeremények

 

Év

Hét

Nettó nyeremény

2006.

9. hét

1 milliárd

 

44. hét

1,5 milliárd

2007.

13. hét

1,7 milliárd

 

32. hét

1 milliárd

2008.

3. hét

2,3 milliárd

 

44. hét

2,3 milliárd

2009.

19. hét

1,1 milliárd

 

41. hét

2,1 milliárd

2010.

26. hét

3,1 milliárd

2011.

23. hét

1,9 milliárd

 

46. hét

1,9 milliárd

2012.

24 .hét

2 milliárd

2013.

1. hét

1,4 milliárd

 

12. hét

1,2 milliárd

 

38. hét

3 milliárd

2014.

11. hét

3 milliárd

 

29. hét

2 milliárd

2015.

22. hét

5 milliárd

 

42. hét

1,7 milliárd

 

Persze, ahogy a mondás tartja: a kivételek erősítik a szabályt. Vannak olyan magyar lottómilliomosok, akik a nyilvánosság előtt is büszkén vállalták szerencséjüket.

Egy ismert kosárlabdacsapat közösen játszó játékosairól, vagy a szintén együtt lottózó rendőrökről számos hír jelent meg a médiában. Legutóbb pedig a Skandináv lottón 630 millió forintot nyerő, egykori hajléktalan vállalta a nyilvánosság előtt hihetetlen szerencséjének történetét.

A lottótársaságnál ugyanakkor már találkoztak olyan játékossal, aki örömében meggondolatlanul kikotyogta, hogy nyert, de később nagyon megbánta.

Ön elgondolkodott már azon, megosztaná-e a hírt a nyilvánossággal, ha nyerne a lottón?

A pszichológus tanácsa:

A nagy lottónyeremények hírének megosztása kapcsán is érdemes az arany középútra törekednünk. A nyilvánosság, a 15 perc hírnév okozta sokk ugyanolyan romboló lehet, mint, ha mindenki elől görcsösen titkolni akarjuk szerencsénket. Gondoljuk át és gondosan válasszuk ki, hogy kik azok a családtagok, közeli barátok, akikről tudjuk, együtt örülnek majd velünk, és - amennyiben mi nem kívánjuk - nem fedik fel kilétünket a nyilvánosság előtt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

mandiner.hu

Miért rúgta ki a jóbarátját Novak Djokovics?

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

mandiner.hu

Ez lesz Tokaj egyik szégyenfoltjának helyén

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANIMÉKER

Tiéd lett a 650 millió forint? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Ezek a legnagyobb lakásbiztosítási csapdák. Mutatjuk, hogyan kerülheted ki őket!

MANIMÉKER

Tiéd lett az 535 millió forint? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Kismamaként dolgoznál? Ezekre figyelmeztet a jogtanácsos

MANIMÉKER

Topless takarítással keresi degeszre magát a szexi szobalány - Videó

MANIMÉKER

Tiéd lett a 410 millió forint? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Tiéd lett a 265 millió forint? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Elvitték minden idők eddigi legnagyobb Ötöslottó jackpotját