MANIMÉKER

Így tüntesd el a penészt fillérekből

A penész nem csak csúnya látvány a lakásban, de komoly egészségügyi gondokat is okozhat, ha nem kezeled. Mostantól nem kell drága vegyszerekre költened, csak nézz körül otthon!

Ha párás a lakásod, vagy gyakran a fürdőben, vagy a szobában teregeted ki a vizes ruhákat, akkor bizony pillanatok alatt megjelenhet nálad a penész. Leggyakrabban az ablak körül, a plafonon, a sarkokban bújnak elő ronda foltok. Ha ezt nem szünteted meg, komoly légúti és tüdő betegséget is kaphatsz.

Penészölő vegyszereket lehet kapni, ezek azonban drágák és gyakran egészségtelenek is. Most azonban fillérekért te is elkészítheted a tökéletes szert, méghozzá káros mellékhatások nélkül.

Teafaolaj

Egyre népszerűbb nálunk is ez az illóolaj, mivel nem csak baktérium-, de gombaölő hatással is rendelkezik. Emiatt tökéletesen bevethető penészek ellen is.

Két deci vízbe keverj egy evőkanál teafaolajat. Majd permetezd a penésszel fedett részre.

A megszáradt olaj a penésszel együtt porszerűvé változik. Ezután már csak porszívózd le a felületet.

Bórax

Ha nedves a lakás, akkor a bútorokon, kanapén is megjelenhet a penész. Ilyenkor nincs más dolgod, mint két pohár forró vízbe fél pohár bóraxot keverni. Ezután márts egy szivacsot a folyadékba és takarítsd le vele a penészes felületet. Pár óra múlva már csak le kell törölnöd a penészt.

A csodatevő ecet

A fürdőszobai penész ellen a legpraktikusabb tisztítószer az ecet. A zuhanyfüggönyre permetezz ecetet, vagy akár az egészet be is áztathatod. Végül kicsit öblítsd át és olyan lesz, mintha most vetted volna.

A legjobb persze, ha megelőzöd a penész kialakulását. Ha teheted, szerezz be egy páraelszívót vagy szellőztess napi rendszerességgel a lakásban.