kulcsár edina
A hús az egyik legkomolyabb tétel a konyhapénzben. Ám ha spórolni akarsz vele, nem kell feltétlenül leszoknod róla!
Ha van egy nagyobb fagyasztód, több hétre előre is bespájzolhatsz húsból, ha valahol találsz egy jó akciót. Oszd a húst akkora adagokra, amekkorákat egy étkezésre felhasználsz, és fagyaszd le.
A filézett, kicsontozott hús kétségkívül kényelmes, viszont elég drága. Néha érdemes magadnak kicsontozni, és a maradékból főzni egy jó csontlevest. Az is jó megoldás, ha főzés, sütés után szeded le a csontról a húst – a csont ráadásul gazdagabb ízt is ad a húsnak.
Az előre bepácolt, feldarabolt, félkész hús aránytalanul drága. Válassz inkább olyat, amit nem készítettek elő, fűszerezni te is tudod – sokkal kevesebből!
Nem lehet mindig csirkemellfilét enni, a combból is remek ételek készíthetők. A farhátat se becsüld le, alapléhez, leveshez kiváló!
Légy őszinte: mennyi ételt dobsz ki? Pedig a maradékok remekül felhasználhatók. A sült csirke maradékát másnap beleteheted a salátába vagy a szendvicsbe, a sertéspörkölt végéből hortobágyi palacsinta lehet. A maradék két szelet sonka a rántottába kerülhet.
A magyar konyha nagyon húscentrikus, de érdemes a hús egy részét zöldségekkel, hüvelyesekkel helyettesíteni az ételekben. Nemcsak olcsóbb, egészségesebb is.
Szintén egészségesebb, ráadásul olcsóbb is, ha egyes ételekhez vörös húsok, vagyis marha és sertés helyett csirkét, vagy pulykát használsz. A fasírt például darált pulykahúsból is kiváló, de még gulyáslevesnek sem rossz a pulykaaprólék.