MANIMÉKER

Akkora a légszennyezés, hogy sok városban fizethetnek a biciklizésért!

A világ több pontján pénz jár azért, ha az autót kerékpárra cseréljük, és kilométerenként akár több száz forintnak megfelelő összeg is ütheti a bringázók markát.
címkék:
  • Szerző: T.D.

Milánóban annyira rossz a levegő, hogy pénzt fognak fizetni azoknak, akik bicajjal járnak munkába. A légszennyezés csökkentése érdekében az olasz kormány úgy döntött, hogy 35 millió euróval járul hozzá a fenntartható közlekedés kialakításához.

Úgy tűnik, hogy Milánó a maga 1,3 millió lakosával lesz a legnagyobb olyan város, ahol fizetni fognak a kétkerekűzésért.

Franciaországban tavaly óta már működik a rendszer, és 25 eurócentet fizetnek minden letekert kilométerért. Egy kis toszkán városban, Massarosában pedig havi 50 eurót kap mindenki, aki biciklivel megy a munkahelyére.

Azon még dolgoznak, hogy miképpen lesz ellenőrizve, hogy hány kilométert teker valaki a munkahelye felé, és tényleg kerékpárral megy-e, s nem csak mondja. Egyik megoldás a GPS lehet, ami könnyen kiszámolja a távolságot, és a sebességből kikövetkezteti, hogy tényleg bicikli-e a jármű.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?