MANI

Májustól országosan kötelező lehet a szájmaszk, de újranyithatnak az éttermek, kávézók

Szigorú szabályok mellett májusban már elfoglalhatják a vendégek az éttermeket és a szállodákat.
  • Szerző: Ripost

A Magyar Nemzet értesülései szerint május első hetétől országosan bevezethetik az arcmaszkok használatát a nyilvános, zárt terű vagy csoportosulásra alkalmas helyeken és emiatt a Budapesten április 27-e óta érvényes szabályozás egyfajta főpróbának is tekinthető.

A napilap úgy tudja, hogy az emberek mindennapi tevékenységében is új, konkrét szabályokkal járhat a gazdaság újraindítására irányuló, május elejétől tervezett enyhítés, ennek egyik eleme lehet az, hogy

az ország egész területén előírják majd az arcmaszk, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas eszköz használatát valamennyi kereskedelmi egységbe való betérés, illetve bevásárlóközpont, üzemanyagtöltő állomás felkeresésekor és ezt nem csak a vállalkozó fogja ellenőrizni.

A Magyar Nemzet hozzátette, hogy ez együtt járhat a különleges nyitvatartási rend megváltoztatásával, mint az időseknek előírt háromórás idősáv módosítása, illetve azzal, hogy bővülnek a felkereshető boltfajták és növelni lehet majd az engedélyezett üzemidőt.

Vagyis májusban újra kinyithatnak azok az üzletek, amelyek vásárló híján hetek óta zárva tartanak, például a ruha- és a cipőkereskedések, a játék- és a könyvesboltok. Az értékesítési helyeket úgy kell kialakítani, hogy a minimum másfél méteres távolság tartható legyen – írja a lap. A Magyar Nemzet ezt azzal is kiegészítette, hogy az élelmiszerüzletek négyzetméteren meghatározott területe alapján azt is kiszámíthatják, hogy hány vevő egyidejű benntartózkodása lehet az optimális.

[A lap úgy tudja, hogy a belföldi turizmus idei szezonjának előkészítésére májusban fokozatosan kinyithatnak a jelenleg üzemszünetet tartó szállodák és a vendéglátóhelyek helyi fogyasztás céljára is, vagyis az éttermek, kávézók fogadhatnak majd vendégeket. Azonban nemzetközi mintára itt is kötelező lehet az arcmaszk használata, illetve a távolságtartás, amihez a cégeknek kell biztosítaniuk a körülményeket, például az asztalok elhelyezésével, a vendégtér szellősebbé tételével.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?