MANI

Koronavírus: most akkor segít a D-vitamin, vagy sem?

Az, hogy a D-vitamin csökkentheti a koronavírus okozta tünetek súlyosságát egy nagyon csábító és egyszerű megoldás az egyre halálosabb problémára. Csak nem biztos, hogy igaz.
  • Szerző: MZ/X

Az biztos, hogy a szervezetünk D-vitamin szintje, illetve a vitamin hiánya több betegséggel is összefügg. A koronavírus okozta megbetegedés súlyosságával is rendre összefüggésbe hozzák. A kérdés már csak az, hogy tényleg segíthet-e legyőzni a kórt.

A D-vitamin szintje több betegséggel is összefügg.

A D-vitamin szintje több betegséggel is összefügg.
Fotó: Pixabay.com

Amit biztosan tudni

A gyerekeknél, csecsemőknél a csontok egészséges fejlődéséhez szükség van rá és kéthetes kortól javasolják az adagolás elkezdését. Segíti a kalcium beépülését a csontokba, és a belekből való felszívódását. Ezen kívül a fogak egészséges fejlődésére is jó hatással van. Felnőtt, idős korban elősegíti a testben lévő gyulladások szabályozását és rendkívül fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében.

Ennyi D-vitaminra van szüksége egy betegnek.

Ennyi D-vitaminra van szüksége egy betegnek.
Fotó: Shutterstock

Mennyit kell belőle szedni?

Az első hazai, D-vitaminnal kapcsolatos ajánlás 10 évvel ezelőtti. Mivel azóta sok idő eltelt, nemrég összegyűltek a szakmai szervezetek, hogy az új tudományos eredmények alapján aktualizálják az iránymutatást – mondta dr. Takács István, a D-vitaminnal kapcsolatos konszenzus konferencia fő szervezője.

A legfrissebb tudományos eredményeken alapuló új ajánlást várhatóan április végére készítik majd el a résztvevők. Ez pontosan tartalmazni fogja, hogy egy adott betegeknek vagy épp az egészségeseknek mennyi D-vitamin szedését javasolják. Elöljáróban azonban annyit közzé tettek, hogy koronavírus megbetegedés esetén napi 4-6000 egységnyit (NE) kell szedni, 10 napon keresztül. Ennél többet nem érdemes, mert a túladagolása gyerekeknél hányást, hasmenést, szívritmuszavar, felnőtteknél szív- és vesekárosodást is okozhat.

A koronavírus és a D-vitamin

Egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy segít a D-vitamin a betegség legyőzésében. A barcelonai egyetem tudósai szerint ha nagy dózisú D-vitamint kapnak a koronavírusos betegek a kórházban, mikor bekerülnek, 60%-kal csökken annak az esélye, hogy belehalnak a betegségebe. A Sao Pauló-i Egyetem kutatói viszont rácáfoltak erre. Az ő kutatásuk során 240 koronavírusos felnőttet vizsgáltak, aki nagy dózisú D-vitamint kaptak a kórházban. A tanulmány szerint ez semmilyen hatással nem volt a kezelésük hosszára.

Két másik, friss tanulmányban is a COVID-19 és a D-vitamin kapcsolatát vizsgálták. Az egyik kutatócsoport több 100 ezer, D-vitamin hiányra hajlamost ember adatait elemezte, hogy lássák, náluk valóban súlyosabb tünetek jelentkeztek-e a fertőzés után. Egy másik tanulmányban pedig 24 európai országban hasonlították össze a D-vitamin hiányt és a koronavírus lefolyását. Mindkét tanulmány arra jutott, hogy nincs összefüggés a D-vitamin szintje és a betegség súlyossága között-olvasható a Guardian hasábjain.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?