MANI

Így tanulhatunk otthonról: a legjobb programok a távoktatáshoz

Hétfőtől bezárnak az oktatási intézmények, de attól a diákoknak még tanulnia kell. Mutatunk pár megoldást.
  • Szerző: Ripost

Pénteken jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a koronavírus-járvány miatt hétfőtől bezárnak az oktatási intézmények, és tantermen kívüli, digitális munkarend lesz érvényben.

Fotó: Pixabay

Sokan máris keresik a megoldást, hogyan lehetne a legegyszerűbben megoldani a távoktatást. A most ebben segít. Lényegében végtelen a tárház, amelyek közül válogatni lehet, csak az osztálynak kell megegyezni, melyik megoldást részesítenék előnyben.

Discord

Ez egy beszélgetős applikáció, amelynél nincs limit, hányan használják. Bár itt nincs kép, de mindenki hall mindenkit.

Google Docs, Google Drive, Google Űrlapok, Google Meet

Az egyik legegyszerűbben használható alkalmazás. A Google dokumentumban bármit megoszthatunk, felvihetünk akár táblázatokat is és bárki hozzáírhatja a gondolatait. A Google Űrlapok segítségével pedig számon kérhető a tudás is... A Google Meet pedig egy videókonferencia-alternatíva, amely segíthet az óra lebonyolításában.

Prezi

A Prezi Video a legjobb választás, ha fenn akarjuk tartani a kapcsolatot és egyben le akarjuk kötni a figyelmet. Oktatási célra és értekezlet megtartására egyaránt előnyös, ráadásul előzetes videószerkesztői tapasztalatra sincs hozzá szükség. A becsatlakozóknak szintén lehetőségük van arra, hogy videóban válaszoljanak – írta a Közösségi Média Mindenkinek blog.

YouTube

Ne felejtkezzünk el a legnépszerűbb videómegosztóról sem. Itt a tanárok feltehetik az előre felvett előadásaikat, de akár élőzni is lehet egy-egy órát.

Facebook Live

Szintén kézenfekvő megoldásnak tűnik a Facebook streaming. Ebben az esetben a másik fél csak írásban tud hozzászólni, de oktatásra talán az is megfelel. A képernyőmegosztás segítségével könnyedén meg tudjuk mutatni a laptopunk tartalmát, igaz ez a Skype-on a legegyszerűbb. Érdemes egyébként az OBS ingyenes Streaming szoftvert használni: https://obsproject.com/hu

8x8

Ez egy ingyenes videokonferencia app, képernyő-megosztási lehetőséggel, kamerahasználattal, sok felhasználóval és böngészőben is működik. Itt elérhető.

Zoom

Ez is videókonferenciára alkalmas, bár itt csak egybefüggően 40 perc az ingyenes, de azt egy nap többször is el lehet indítani. Itt elérhető.

Ezeken felül számos cég is felajánlotta az iskoláknak a segítségüket.

Egy összefoglaló táblázat, amely segíthet.

A tanárok további gyakorlati példákat és segítséget találhatnak ebben a dokumentumban.

További, a távoktatásban hasznos applikációt itt gyűjtenek össze.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?