MANI

Ha nyaralni mész, ezekre mindenképp figyelj!

Egy utasbiztosítást akár pár perc alatt is meg lehet kötni. De mielőtt aláírunk egy szerződést érdemes tájékozódni a részletekről.

Baleset ért a nyaralás alatt? A biztosító nem csak pénzügyi segítséget ad, de ha kell, talál megfelelő szakorvost, a nyelvi nehézségeket áthidalja, és a hazaszállítást is megszervezi – ám csak akkor, ha az utasbiztosítást még azelőtt megkötöttük, hogy átléptük az országhatárt.

A szükséges papírok beszerzéséhez nyilván órákon át kell gubbasztani egy irodában – ez az aggodalom bizonyára sokak fejében felmerül, pedig ez a feltételezés itt egyáltalán nem állja meg a helyét. Ma már utasbiztosítást utazási irodákon kívül interneten, okos telefonon vagy akár egy bankjegy automatán (ATM) keresztül is lehet igényelni. A díj-fizetéssel együtt az egész pár perc alatt lebonyolítható és még csak nem is drága: egy napi közép-szintű fedezet díja nagyjából egy habos kávé árát teszi ki.

Viszont van, amit nem érdemes elkapkodni: ha már választottunk egy konstrukciót, akkor figyelmesen olvassuk el a feltételeket. Jobb, ha tudjuk, hogy a biztosító bizonyos esetekben nem köteles fizetni. Ha például a szerződéskötés előtt lesérültünk vagy lebetegedtünk akkor a szövődmények után nem jár biztosítási segítség. Problémás lehet az is, ha mondjuk ittas vezetés közben kárt okozunk. A cég, akivel szerződést kötöttünk nem fog szolgáltatni, ha a jogellenes, szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartásunk okozta a bajt.

Mi a helyzet az ingyenes Európai Egészségügyi Kártyával? Köztudott, hogy ez a kártya csak az EU-ban használható, de az már kevésbé, hogy itt is csak korlátozottan. Egy sor olyan szolgáltatás van, amit az Európai Egészségügyi Kártya nem fed le, a biztosítók repertoárjában viszont megtalálható. Csak a példának okáért az EEK nem állja a hazaszállítás költségeit, nem tartalmaz poggyászbiztosítási, jogvédelmi, felelősségbiztosítási, valamint asszisztencia-szolgáltatásokat és fekvőbeteg-ellátásnál például nem fedi le a kórházi napi díjak összegét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?