MANI

Ezt nézd meg, mielőtt elnyalnál egy vaníliás jégkrémet

Mit tartalmazhat egy vaníliajégkrém, hogyan készül és biztonságosan fogyaszthatók-e? Ennek járt utána az élelmiszerbiztonsági hivatal és egyúttal azt is kiderítették, melyik a legfinomabb boltban kapható vaníliajégrém.
  • Szerző: MZ/x

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Szupermenta legutóbbi terméktesztjén

18 különböző dobozos vanília jégkrémet vizsgált meg laboratóriumi körülmények között, valamint egy kedveltségi teszten arra is fényt derítettek, hogy melyik ezek közül a legfinomabb.

Jó hír a fagyos édességet kedvelőknek, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból egyik jégkrémmel sem volt gond,

a rajtuk lévő jelölésekben azonban akadtak hiányosságok. A vizsgálatot követően 5 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás: 4 jégkrémnél a kisebb jelentőségű jelölési problémák miatt megúszták a vállalkozók egy figyelmeztetéssel, egy cég viszont komolyabb súlyú hibát vétett, így körülbelül 300.000 Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat.

Mit vizsgáltak a laborban?

Alávetették a jégrémeket

  • mikrobiológiai vizsgálatoknak;
  • zsírsavösszetétel vizsgálatnak (tejeredetű zsírtartalom vizsgálata);
  • zsír-, fehérje-, cukor-, szárazanyag-, édesítőszer-, laktóz-, tejfehérje- és gluténtartalom vizsgálatnak;
  • valamint megnézték, hogy a termékeken lévő jelölések megfelelnek-e a valóságnak és a jogszabályoknak.

Milyen jégkrémeket vizsgált a hatóság?

A Magyar Élelmiszerkönyv az összetevők alapján 7 jégkrémcsoportot különböztet meg. A boltokban lehet kapni jégkrémet, tejjégkrémet, tejes jégkrémet, gyümölcsjégkrémet, szorbét (sorbet), tejes gyümölcsjégkrémet és vizes jégkrémet.

A tesztelt termékek közül 14 jégkrém, 2 termék tejjégkrém, a maradék 1-1 db termék pedig tejes jégkrém és tejszínes jégkrém volt.

Milyen előírásoknak kell megfelelnie ezeknek a készítményeknek?

  • Nem tartalmazhatnak Salmonella, Listeria monocytogenes és Enterobacter baktériumokat, amelyek megbetegedést és a tejtermékekben nyúlósodást, keserű és tisztátalan ízt okozhatnak.
  • A jégkrémek meghatározott összetevőkből (zsiradék, fehérjék, ízesítő anyagok, gyümölcsök, stb.), hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással kell, hogy készüljenek.
  • A gluténmentes kifejezés csak akkor szerepelhet rajtuk, ha 20mg/kg-nál kevesebb glutén van bennük (vagyis a gluténmentes termék sem teljesen mentes!). A laktóz- és tejfehérjementes jégkrémekre Magyarországon nincs külön szabályozás, de az általánosan elfogadott az, ha legfeljebb 0,1 g/100 g (vagy 100 ml) laktózt tartalmaz egy mentes készítmény.
  • A termékekhez felhasznált édesítőszerek felső határértékét egy uniós rendelet szabályozza. A fagyasztott állapotban fogyasztható készítmények esetében a szteviol-glikozidok édesítőszerként felhasznált adalékanyag felső határértéke 200 mg/kg. Ilyen anyag pedig csak és kizárólag csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélküli termékek esetén használható fel.

A labortesztek eredménye

Komolyabb probléma egyetlen jégkrémmel adódott csak, mégpedig azért, mert jogszerűtlenül tettek édesítőt a jégkrémbe. Ezen kívül csak kisebb hiányosságokat találtak: egy termék csomagolásán például a ZERO Szacharóz állítást tüntették fel. Ez egyrészt tilos, másrészt félrevezető. Egy másik jégkrém hátoldalán a Cukorbetegek és laktózérzékenyek is fogyaszthatják felirat szerepelt, mi szintén tilos. A diabetikus élelmiszerkategória megszűnése óta ugyanis nem lehet az élelmiszereken olyan megkülönböztető jelöléseket alkalmazni, ami azt sugallja, hogy a termék cukorbetegnek készült.

Melyik a legfinomabb vaníliajégrém?

A laborteszteken kívül sor került a kedveltségi vizsgálatra is, ahol a külső megjelenés, az állag, az illat és az íz kapott szerepet. Első helyen a Tesco vaníliás jégkréme végzett, második lett a Gelatelli Bourbon vaníliás jégkrém, a harmadik hely pedig a Tesco Value vaníliaízű jégkrémé lett.

A kedveltségi teszt első 5 helyezettje

- a teljes lista a hatóság honlapjáról tölthető le

A termék neve

Ára

Térfogata (ml)

Tesco Vanilla Ice Cream

Vaníliás jégkrém

1062 Ft

1000

Gelatelli Bourbon Vanilla Ice Cream

Bourbon vaníliás jégkrém

719 Ft

2500

Tesco Value ice cream vaníliaízű

Vaníliaízű jégkrém

659 Ft

2000

Grandessa Premium Eiskrem Vanille mit Sahne

Bourbon vanília tejjégkrém

1295 Ft

1000

Rios Bourbon Vanille

Vanília ízű jégkrém

719 Ft

2500

Forrás: NÉBIH

 

 

 

És ezeket olvastad már?