MANI

Ezt érdemes tudni a már otthon is szedhető favipiravirról

Már nem csak a kórházakban kaphatnak ilyen hatóanyagú készítményt a koronavírusos betegek, hanem a háziorvos is felírhatja, így az otthon gyógyulók is hozzájuthatnak.
  • Szerző: MZ/X

Mivel a favipiravir hatóanyagú készítmény hatásosnak bizonyult a betegek kórházi kezelése során, így az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte, hogy a gyógyszert mostantól a háziorvosok is felírhassák Covid-19-cel fertőzött betegek otthoni kezeléséhez.

Mint ahogy sok gyógyszernek, ennek is van mellékhatása, és szedni is csak az szedheti, aki papíron nyilatkozik erről.

Mit érdemes még tudni a vírus új, otthoni kezelési módjával kapcsolatban?

A favipiravir hatóanyagú tablettát már otthon is lehet alkalmazni

Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki

A gyógyszer története

A favipiravir hatóanyagú gyógyszereket eredetileg az ebola ellen fejlesztették ki, később influenzásokat is kezeltek vele, mivel ennek a betegségnek a tüneteit is enyhíti. A hatóság decemberben engedélyezte a covidos betegek kezelésére, de szigorúan csak kórházi körülmények között. A terméket az Egis gyógyszergyár gyártja és március eleje óta otthon is szedhetik az igazolt fertőzöttek, ha felírja nekik a háziorvos.

A favipiravir egy hatóanyag, a gyógyszer neve nem ez

A japánok által 2014-ben kifejlesztett antivirális gyógyszer neve itthon Avigan néven fut, aminek a hatóanyaga a favipiravir.

Mennyire hatékony ez a szer?

Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrum Kórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója az InfoRádiónak egyebek mellett elmondta a szerről, hogy az enyhe betegek kezelése általában favipiravirral történik a kórházakban. Arra nem tudott konkrét adatokat hozni, hogy a szerrel kezelt betegek milyen eséllyel kerülik el az intenzív osztályra kerülést, de annyi biztos, hogy a tablettás készítmény a betegség legelején, amikor a beteg belázasodik és nagyon sok vírus van a szervezetében, hatékony lehet, rövidíti a betegség lefolyását.

Miért engedélyezték az otthoni szedését?

A szakemberek a járványügyi adatokat látva mindenképpen el akarják kerülni, hogy végzetesen túlterhelődjön az egészségügyi ellátórendszer. Favipiravir szedésével pedig talán van esély elkerülni azt, hogy az emberek tömegesen kórházba kerüljenek.

Otthon is szedhető a favipiravir hatóanyagú gyógyszer

Így talán elkerülhető a kórházba kerülés.

Mennyire veszélyes ez a szer?

Nem adható terheseknek vagy szoptató anyáknak. Fogamzóképes nő és szexuálisan aktív férfi kizárólag akkor szedheti a gyógyszert, ha hatékony fogamzásgátlást alkalmaznak a gyógyszerszedés alatt és utána még 7 napig. Ha lehet, terhességi tesztet kell végezni a gyógyszer szedése előtt, ha pedig a terápia közben fennáll a terhesség gyanúja, a gyógyszer szedését azonnal meg kell szakítani. A favipiravir ugyanis bejut a spermába és fogamzás esetén a megfoganó magzati életet károsítja. Ezen kívül tilos a szert szedő férfiaknak szexuális kapcsolatot létesíteniük terhes nővel. A terápia előtt egy beleegyező nyilatkozatot is alá kell írni, többek között azért kell, hogy a páciens biztosan megbeszélje az orvossal és megértse, hogy a tabletta magzati károsodást okozhat.

Hogy váltható ki a patikában?

A betegeknek a pozitív teszteredmény után azonnal fel kell venniük a kapcsolatot a háziorvosukkal, hogy mielőbb megkapják a készítményt. A gyógyszert a hozzátartozók válthatják ki ingyenesen a patikákban, ha bemutatták a beteg taj-számát. Az országos tiszti főgyógyszerész, El Koulali Zakariás körlevele alapján annak, aki ilyen receptet kap, külön írásban is el kell fogadnia, hogy tisztában van a kockázatokkal és kéri a gyógyszert. Ez úgy történik, hogy a háziorvos tájékoztatja a felíráskor a pácienst szóban, aki ekkor szintén szóban hozzájárulhat a gyógyszer alkalmazásához. Ezt az orvos a betegdokumentációban rögzíti, majd a készítmény kiváltásakor a gyógyszertárban megkapja a kinyomtatott beleegyező nyilatkozatot, amit otthon alá kell írni és el is kell juttatni a háziorvosához.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?