MANI

Ezek a Covid tünetei a különböző védettségi szinteken

Más és más tüneteket produkál a koronavírus az oltatlanoknál, az egyszer oltottaknál és a kétszer oltottaknál. Ez az 5 leggyakoribb tünet.
 • Szerző: MZ/X

A britek egyik népszerű applikációja a ZOE Covid Symptom Study (Covid tünet vizsgáló), ahová be lehet küldeni, hogy milyen tünetet érzünk magunkon, miután igazoltan megfertőzött minket a vírus. Az elmúlt hetek átlagát véve ez az 5 leggyakoribb tünet az oltottaknál, az egyszer oltottaknál és az oltatlanoknál.

Az oltottak is elkaphatják a vírust

Az oltottak is elkaphatják a vírust
Fotó: pixabay.com

Bárki megfertőződhet

A brit betegek visszajelzéseiből készült jelentéseben is felhívják a figyelmet, hogy bárki megfertőződhet koronavírussal, még a kétszer oltottak is. Ezt a statisztikák is alátámasztják: Nagy-Britanniában például az újonnan regisztrált betegek 40%-a túl van mindkét oltáson. A tünetek viszont eltérnek az oltottak és a nem oltottak esetében. Egyértelműen azok vannak nagyobb veszélyben és szenvedik meg jobban – esetleg bele is halnak – a betegséget, akik egyetlen oltást sem kaptak. Az oltottak tünetei enyhébbek és hamarabb túl is esnek a megbetegedésen.

5 leggyakoribb tünet két oltást követően:

 1. Fejfájás
 2. Orrfolyás
 3. Tüsszögés
 4. Torokfájás
 5. Szaglásvesztés

Érdekesség, hogy a láz és a légszomj, amik 2020-ban a Covid-19 tipikus tünetei voltak, 2021 első felében már a 12., illetve a 29. leggyakoribb tünetek azoknál, akik mindkét adag vakcinájukat felvették. Sőt, esetükben a köhögés is „csak” a 8. helyet foglalja el a gyakorisági sorban- írja az egeszsegkalauz.hu.

Ezek a leggyakoribb tünetek az egy oltást kapottaknál

Ezek a leggyakoribb tünetek az egy oltást kapottaknál
Fotó: pixabay.com

Az 5 leggyakoribb tünet az első oltás után megfertőződötteknél:

 1. Fejfájás
 2. Orrfolyás
 3. Torokfájás
 4. Tüsszögés
 5. Hosszan tartó köhögés

Az 5 leggyakoribb Covid-19 tünet a nem beoltott fertőzötteknél:

 1. Fejfájás
 2. Torokfájás
 3. Orrfolyás
 4. Láz
 5. Hosszan tartó köhögés

Aki két oltást kapott, annak enyhék a tünetei

Aki két oltást kapott, annak enyhék a tünetei
Fotó: Pixabay.com

Fontos megjegyezni, hogy az alábbi tünetek rangsorolásakor a ZOE csak az alkalmazás adatait vette alapul és nem vették figyelembe, hogy melyik variáns okozta a vírust vagy, hogy melyik fertőzött hány éves.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb forralt bor
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?