MANI

5 fontos tudnivaló a CSOK felvételéhez 2021-ben (X)

2021 a CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény éve, hiszen egymást érik azok a kiegészítő kedvezmények, amiket ezzel az állami támogatással kapnak az igénylők. Összegyűjtöttük azt az 5 legfontosabb pontot, amit a CSOK felvételhez feltétlenül tudnod kell.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

1. Ki jogosult a CSOK-ra és ki után vehető igénybe?

Meglévő gyerek(ek)nél szinte bárki jogosult a CSOK felvételére. Élettársak, gyermeküket egyedül nevelő szülők és házaspárok is igénybe vehetik életkori előírás nélkül. 12 hetes magzati kortól egészen 25 éves életkorú gyermek(ek)re vehető fel. Fontos enyhítő körülmény, hogy amennyiben nagykorú a gyermek elég, ha 25 év alatt van, nem kötelező iskolába járnia.

Vállalt gyerek(ek)nél esetén, azok a fiatal házaspárok jogosultak a támogatásra, ahol a házaspár legalább egyik tagja (a férj vagy a feleség) 40 éves életkor alatt van legalább a kérelem beadásának időpontjában. Olyan tervezett gyermekre vagy gyermekekre vehető fel a támogatás, akinek az érkezésére határidőt vállalnak a szülők. Amennyiben teljesen új lakásra szeretnék fordítani a támogatást, úgy maximum 3, használt lakás esetén maximum 2 gyermek vállalható.

2. Mire lehet igényelni a CSOK támogatást?

A támogatás ingatlancélra, vagyis vásárlásra, építésre és bővítésre fordíthatók, de pontosan megfogalmazva az alábbiak valamelyikére:

  • olyan új lakás vagy lakóház építésére, amely 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel rendelkezik
  • olyan új lakás vagy lakóház vásárlására, amely 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkezik
  • használt lakás vagy lakóház vásárlására
  • meglévő lakás vagy lakóház bővítésére

Mindezeken felül az ingatlannak még az alábbiakkal kell még rendelkeznie:

  • minimum 12 m2 szoba, fürdővel és főző helyiséggel
  • közmű által bevezetett villamos energia szolgáltatás
  • egyedi fűtés rendszer (központi vagy távfűtés is megfelelő)
  • egyedileg megoldott vagy közmű általi szennyvízelvezetés
  • közmű általi ivóvíz szolgáltatás, vagy ivóvíz minőségű kút az ingatlanhoz

Fontos tudnivalók még, hogy a támogatással épített vagy vásárolt ingatlanban csakis az igénylők szerezhetnek tulajdont, ez házastársak vagy élettársak esetén mindkét felet jelenti.

A már meglévő ingatlan bővítése esetén az igénylőknek minimum 50%-os tulajdonnal kell rendelkezniük az ingatlanban. A szabályzat nem korlátozza, hogy az igénylőnek a CSOK-os ingatlanon kívül mennyi ingatlanja lehet.

Támogatással történő vásárlás esetén az eladó és a vevő élettársak, valamint közeli hozzátartozói nem lehetnek, például szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér és házastárs.

Forrás: freepik.com

3. Milyen feltételeknek kell megfelelni?

TB jogviszony

A CSOK támogatás igénylésének egyik feltétele a szükséges TB jogviszony, amely 180 nap, kivéve akkor, ha valaki 10 millió forint támogatást szeretne igénybe venni, mert akkor 2 év folyamatos jogviszony szükséges. Folyamatosnak akkor tekinthető, ha abban maximum 30 nap megszakítás volt.

Büntetlen előélet

A támogatáshoz 90 napos erkölcsi bizonyítvány leadása szükséges és büntetlen előélet mindkét fél részéről. Amennyiben az igénylők közül egyik is fent van a bűntettesek nyilvántartásában, vagyis priusza van akkor, nem kaphatnak támogatást.

Köztartozásmentesség

A támogatáshoz 90 napos erkölcsi bizonyítvány leadása szükséges és büntetlen előélet mindkét fél részéről. Amennyiben az igénylők közül egyik is fent van a bűntettesek nyilvántartásában, vagyis priusza van akkor, nem kaphatnak CSOK-ot.

4. Áfa visszaigénylés

Újépítésű ingatlan esetében a 27%-ról 5%-ra módosított áfa is visszaigényelhető lesz 2021. január 1.-től, ha valaki CSOK-ot is igényel. Ez újabb milliókat jelent azoknak, akik új ingatlanban gondolkodnak. A fenti kedvezményt csak abban az esetben alkalmazhatják, ha az új építésű lakás 150 négyzetméter alatt, illetve, ha családi ház, akkor az 300 négyzetméter alatt van.

Az 5%-os adócsökkentés az új építésű ingatlanvásárlásra 2022. év végéig lesz érvényben. Türelmi időszak is bevezetésre kerül, így a 2023. január-2026. december 31. közé eső pénzügyi teljesítések után még érvényesíthető az 5 %-os csökkentett áfa, abban az esetben, ha a kivitelező megkapja a végleges építési engedélyt 2022. december 31.-ig.

5. Illetékmentesség és a CSOK

Új és használt ingatlant vásárlók számára nyújt nagy segítséget ez a támogatás, mivel akik 2021-től CSOK támogatással vásárolják meg otthonukat illetékmentességet kapnak.Az illeték egy megvásárolt ingatlan esetében a vételár 4%-a, ami egy 80 nm alapterületű fővárosi lakás esetében, 700 ezer forintos négyzetméter árral számolva 2.240.000 Ft. Ez alól az összeg alól mentesülhetnek a CSOK-os vásárlók.

Annak érdekében, hogy a legjobbat tudd kihozni pénzügyeidből javasolt konzultálni egy bankfüggetlen hitelszakértővel, hiszen a bankok eljárásrendje, folyamatai és kezdeti költségei, illetve a konstrukciók kínálta lehetőségek is sokban különböznek egymástól, amit nehéz átlátni és megtalálni közöttük a legjobbat.

Életed pénzügyi döntéseit ne bízd a véletlenre, keress fel bátran egy tapasztalt hitelszakértőt, aki pontos és precíz választ tud adni kifejezetten a Te helyzetedre!

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?