MANI

Koronavírus: ennyi ellenanyagnál már kell a 3. oltás

A harmadik adag koronavírus vakcina beadatása előtt ajánlott ellenanyagszintet méretni, de az emlékeztető oltás szinte mindenkinek ajánlott.
  • Szerző: MZ/X

Sajnos egyik covid-vakcina hatása sem tart örökké, előbb-utóbb minden beoltottnak szüksége lesz egy harmadik, emlékeztető oltásra, hogy megfelelő számú antitestje legyen a vírussal szembeni védekezéshez. De pontosan mikor is jön el a 3. oltás ideje?

Meddig véd az első két oltás?

Meddig véd az első két oltás?

Meddig véd az első 2 oltás?

Továbbra sem egyértelmű meddig tart a koronavírus elleni oltások által biztosított védettség, ezért több országban, így Magyarországon is elkezdték beadni a harmadik oltást. Ezt nálunk mindenkinek javasolják, és Földesi Imre, a Szegedi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézetének tanszékvezetője szerint indokolt is az ajánlás. A tapasztalatok szerint egyébként a leghamarabb a Sinopharm adta védettség enyészik el – hangzott el a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság pénteki webináriumán. Vagyis a Sinopharm arra mindenképpen jó volt, hogy akik megkapták, azok átvészeljék vele a 3. hullámot, a negyediket azonban már nem biztos, hogy csupán ezzel megússzák tette hozzá - olvasható a novekedes.hu-n.

Mikor adassuk be a 3. oltást?

Ha nagyon lecsökkent a szervezetünkbe az ellenanyag szintje, vagy ha a második oltás után eltelt 4-6 hónap. Legalábbis Földesi Imre docens szerint. Ettől pontosabbat csak egy antitest-méréssel lehet mondani, amiért sajnos mindenkinek fizetni kell. Egy ilyen vizsgálat pontosabban megmutatja, kinek és mikor érdemes kérnie az ismétlő oltást, és ez azért is ajánlott, mert úgy tűnik, hogy az ismétlő oltás ráerősít a szervezetben egyébként is jelen lévő, elsősorban ízületi gyulladásos folyamatokra.

Mekkora ellenanyag szintnél kérjük a harmadik oltást?

Mekkora ellenanyag szintnél kérjük a harmadik oltást?
Fotó: Shutterstock

Mekkora ellenanyag szintnél kérjük a harmadik oltást?

A tanszékvezető szerint – a Roche cég tesztjét alapul véve200 és 500 U/ml közötti értéknél érdemes felvenni a 3. oltást, attól függően, mennyire vagyunk kitéve a fertőzésnek.

Akkor is lehet oltatni, ha magas az antitest a szervezetünkben?

Rusvai Miklós az InfoRádiónak egyebek mellett elmondta: a harmadik dózis azoknál sem fog semmilyen problémát okozni, akiknek magas az ellenanyagszintjük. Sőt, szerinte nem szükséges antitestszintet méretni sem, hanem ha hat hónap eltelt az alapimmunizálás óta, akkor egyszerűen fel kell venni a harmadik oltást, mert nagy valószínűséggel szüksége van rá a szervezetünknek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?