Létrehozva: 2024.09.29. 10:30

Így készítsd fel a nyílászárókat a fűtésszezonra, hogy spórolj a számlán

Amikor egy lakásban rosszak a nyílászárók, az nagyon megkeserítheti az életet. A huzat csökkenti a komfortérzetünket és növeli a fűtésszámlánkat. De szerencsére van megoldás a szelelő ablakokra és ajtókra.

1. Ellenőrizzük a lánggal

Nagyon kellemetlen, ha szelel az ablak vagy az ajtó, hiszen az komoly hőveszteséget okozhat és amellett, hogy jelentősen csökkenti a komfortérzetünket, a fűtésszámlát is növelheti. A szemmel nem látható hézagokat megkereshetjük egy meggyújtott gyertya segítségével. Óvatosan vigyük körbe a keret körül, és figyeljük, hogy hol mozdul meg a láng a huzat miatt.

 

2. Ragasszuk körbe vele

Ha a nyílászárónk szelel, azaz nem zár megfelelően, akkor többféle megoldást is választhatunk. Az egyik az öntapadós szigetelőszalag, ami készülhet szilikonból, gumiból, de választhatunk habszivacs alapút is. Ezt egyszerűen az ajtó- vagy ablakkeret szélére kell ragasztanunk.

3. Szorítsuk rá a csavart

Ellenőrizzük, hogy az ablakok vagy ajtók megfelelően zárnak-e. Néha ugyanis a zárak vagy a pántok lazasága okozza a szelelést. Ez viszont könnyen orvosolható. Jó esetben elég egy csavarhúzóval rászorítani a csavarokat, rosszabb esetben új zárra vagy pántokra van szükség, melyek felszereléséhez hívjunk szakembert, viszont még így is jóval olcsóbb, mint egy teljes nyílászáró csere.

4. Csiszoljuk át a keretet

Bizonyos esetekben a túl magas páratartalom és a hideg levegő hatására a keretek megvetemedhetnek, aminek szintén szelelés lesz a következménye. Fából készült nyílászárók esetében egy alapos csiszolás és újrafestés segíthet, műanyag ablakoknál azonban el kell gondolkozni a cserén.

5. Tömjük be a réseket

A legtöbb lakberendezési boltban kaphatóak ablak- illetve ajtószigetelő párnák. Többféle verzió létezik, de mindegyik dizájnos, különböző színekből, mintákból választhatunk. Ezek nem csak segítenek a huzat megállításában, de lakberendezési tárgyként is jól mutatnak.

6. Ragasszunk rá fóliát

Ablakok esetében hatékony megoldás lehet az átlátszó szigetelő fólia, amelyet az ablakkeret belső felére kell felragasztani. Ez egy plusz légkamrát hoz létre az ablaktáblán, javítva az üveg hőszigetelő képességét.

7. Penész az ablakon

A hidegebb hónapokban könnyedén kialakulhat penész az ablakok körül. Ennek elkerülésére naponta többször szellőztessünk, de csak rövidebb ideig. Erre különösen figyeljünk oda a konyha és a fürdőszoba esetében, ahol eleve mindig magasabb a páratartalom.

8. A polleneket is kiszűri

A penész elsősorban a párától alakul ki, ennek elkerülésére az érintett helyiségekbe érdemes légszűrőt állítani. Érdemes olyat választani, amiben HEPA szűrő van. Ez ugyanis alkalmas pollenek, penész spórák és a finomabb részecskék szűrésére is.

9. Megkötik a párát

Léteznek olyan szobanövények, amelyek sok nedvességet képesek elszívni a levegőből. Ha például a szobapáfrányt, csokrosindát vagy úgynevezett zöldikét helyezünk a helyiségbe, kisebb eséllyel alakul ki penész.

10. Harc a hőhidak ellen

Az ablakok környékén gyakran alakulnak ki hőhidak, ahol a nedvesség lecsapódik, és a falpenész kialakul. Ebben az esetben használjunk hőszigetelő fóliát, vagy szakemberrel ellenőriztessük le az ablakot, hogy érdemes-e kicseréltetni.

11. Töröljük át egy ronggyal

Azzal is sokat tehetünk a penész elkerülése érdekében, hogy igyekszünk állandó hőmérsékleten tartani a lakást, azaz egyenletesen fűtünk. Emellett rendszeresen tisztítsuk az ablakkeretet is, ne csak az üveget. Ugyanis a vájatokban felgyülemlő szennyeződés vagy nedvesség is könnyen párához vezethet.

12. Mindenre jó az ecet

Ha már kialakult a penész, egy házi praktika segítségével könnyen megszabadulhatunk tőle. Tisztítsuk le a felületet, ahol a penész van. Egy permetezőflakonba 1:1 arányban hígítsunk ecetet vízzel, és fújjuk be a szennyezett területet. Hagyjuk beszívódni legalább egy órán keresztül, hogy elérje a maximális gombaölő hatását, utána kefével vagy szivaccsal erősen töröljük át. Végül mossuk át vizes törlőkendővel, és hagyjuk, hogy megszáradjon.

13. Fessük át újra

Ha a penész mélyen beivódott az ablakkeretbe vagy a falakba, előfordulhat, hogy az érintett területeket fel kell újítani. Ilyenkor érdemes penészálló festékeket és bevonatokat használni. Ezek gyorsan elpusztítják a penészgombákat, és megakadályozzák azok újbóli megjelenését. Ha a penész már megjelent a falon, vagy rendszeresen visszatérő probléma, forduljunk szakemberhez.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek