Létrehozva: 2024.01.23.

Tudtad? Így csökkentheted jelentősen a banki költségeket

Hamarosan érkezik a szokásos éves díjkimutatás a bankunktól! Ha a költségeink túl magasak, egy kedvezőbb számlacsomaggal, vagy kis odafigyeléssel évente több ezer forintot spórolhatunk – hívja fel a figyelmet Cziráki Móni, az Etikuspénzügyek.hu szakértője.

1. Mindennek ára van!

infláció
pénz
Fotó: MW

Ha bank- vagy számlacsomag váltáson gondolkodunk, vegyük figyelembe, hogy az egyik legmagasabb költség a számlavezetési díj. Ha egy bank ingyenes számlavezetést kínál, az nem azt jelenti, hogy más költséget nem kell megfizetnünk. Előfordulhat, hogy bár ez valóban díjmentes, de a kapcsolódó bankkártyaköltségek, utalási költségek magasak - írta a Fanny magazin.

2. Pénzzel csábítanak

Nézzük meg, hogy a bank számít-e fel díjat a számlanyitásért. Lehet, hogy ezért nem kell fizetni, ugyanakkor kötelezhetik, hogy helyezzünk el a számlán egy bizonyos nyitóösszeget vagy ide érkezzen a bérünk. Sőt, néhány bank már jutalmazza az ügyfeleket, és akár 30-35 ezer forint jóváírást ad számlanyitás esetén.

3. Semmi nem tart örökké

Új bankszámla választásakor ne csak az induló díjakat nézzük, hanem vizsgáljuk meg az akció utáni időszakot is. Az első évben legtöbbször elengedik a kártyadíjat vagy a kártya kibocsátásának díját, ezután azonban a normál díjszabás lép életbe, így megugorhatnak a költségek.

4. Oda megy a fizetés!

Bizonyos alapdíjakat elengednek, ha az adott bank által meghatározott feltételeknek megfelelünk, például ha a fizetésünk erre a bankszámlára érkezik. Nem mindegy azonban, hogy a bank jövedelmet vagy jóváírást kér a számlára. Utóbbi esetben érdemes megnézni, hány részletben kell beérkeznie a jóváírásnak.

5. Utalás minél olcsóbban

Ha rendszeresen utalunk, olyan számlacsomagot válasszunk, ahol az utalási díj minél alacsonyabb. Vannak bankok, ahol bizonyos összegig vagy havonta meghatározott mennyiségig ingyenes az utalás. Emellett azonban felszámolhatnak tranzakciós díjat is, ami utalásonként 0,3 százalék, de maximum 10 ezer forint lehet.

6. Így kártyázzuk el a pénzt

A bankkártya éves díja akár 7 ezer forint is lehet, így érdemes olcsóbb kártyát választani. Különösen második bankszámla esetén célszerű virtuális kártyát igényelni, amely akár ingyenes is lehet, de azzal is sokat spórolunk, ha csak egyet kérünk kettő helyett.

7. Spóroljunk a költségeken!

Ellenőrizzük, hogy benyújtottuk-e a bankunkhoz a törvény által előírt ingyenes készpénzfelvételhez szükséges nyilatkozatot. Ennek segítségével havonta kétszer, összesen maximum 150 ezer forintig ingyen vehetünk fel készpénzt bármelyik magyarországi ATM-ből.

8. Sok kicsi sokra megy

Ha esetleg túllépnénk a keretet, ahelyett hogy többször vennénk fel kisebb összeget, célszerű egyösszegben felvenni a szükséges készpénzt a bankautomatából. Vigyázzunk, mert csúnyán ráfizethetünk, ha idegen ATM-ből veszünk fel készpénzt a sajátunk helyett.

9. Viszlát, értesítések!

Az SMS értesítések díja darabonként akár 40 forint is lehet. Olcsóbb megoldás, ha fix havidíjat fizetünk, amiért korlátlan SMS küldési lehetőséget kapunk, vagy ha használjuk a mobilapplikáció által biztosított ingyenes push üzenetküldést.

10. Egekben van az ára

A papír alapú értesítésekért és bankszámlakivonatokért sok bank 100-300 forintot is felszámolhat, ami évente 1200-3600 forint plusz kiadást jelenthet. Ezzel szemben az elektronikus bankszámlakivonat többnyire ingyenes vagy jóval olcsóbb alternatíva.

11. Kérdezzük le az egyenleget

Gyakran fizetnünk kell azért is, ha lekérdezzük az egyenlegünket az ATM-en keresztül, míg a mobilbanknál vagy a telefonos egyenleg lekérdezés sokszor ingyenes, amennyiben korlátlan a telefonos díjcsomagunk.

12. Túllépjük a limitet

Néhány bank pénzt kérhet azért, ha módosítanánk a vásárlási limitet. Jobb, ha előre átgondoljuk, mennyit tervezünk költeni, és ennek megfelelően állítjuk be az összeget.

13. Neten olcsóbb az utalás

Nem mindegy, milyen módon utalunk pénzt a bankszámlánkról. A legolcsóbb, sőt, sok helyen ingyenes, ha netbankon keresztül történik az utalás. Ennél drágább, ha telefonon utalunk, és a bankfióki ügyintézést is érdemes mellőzni, hiszen ezért kell a legtöbbet fizetni.

14. Elbukjuk a kedvezményeket

Arra figyeljünk, hogy időben, a bank által vizsgált időszakban érkezzen meg a fizetés, ellenkező esetben bukhatjuk a kedvezményeket, és az adott hónapban a számla normál díját kell megfizetnünk, ami éves szinten akár több tízezer forint is lehet.

15. Így fizessük a számlát!

Ha bankunknál olcsóbb a csoportos beszedés vagy az állandó utalás, mint az eseti átutalási megbízás, akkor érdemes ezt választanunk. Ráadásul ez kényelmesebb is, mivel elég egyszer beállítani az utalások határidejét, és automatikusan átutalásra kerülnek a díjak.

16. Ablakon kidobott pénz

Gyakori, hogy valaki nem veszi igénybe a folyószámla hitelkeretét, ugyanakkor a bank a rendelkezésre állásért akkor is díjat számolhat fel. Ebben az esetben érdemes lehet megszüntetni a keretet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő zagyvaságokat hordtak össze – a Házasság első látásra legjobb aranyköpései

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!