Létrehozva: 2024.01.23.

3 ötlet a zöld, energiatakarékos otthon kialakításához

Az utóbbi időben egyre sürgetőbbé vált a környezetvédelem. A globális felmelegedés és a hosszan tartó aszályok arra ösztönöznek bennünket, hogy mi magunk is tegyünk valamit a bolygónk védelmének érdekében.

Akiben kevésbé buzog a természet iránti szeretet, annak sem árt elgondolkodnia egy energiatakarékos otthon kialakításán, mivel néhány egyszerű megoldással sokat spórolhat a rezsin. Ezért akár természetvédelmi okokból, akár a pénztárca kímélése végett, érdemes még ma elkezdeni a zöldebb otthon megvalósítását. Segítségül hoztunk néhány rendkívül egyszerű, ám annál hasznosabb tippet. Hajrá!

Fotó: energoptimo.hu

1. Használjunk zöldenergiát!

A zöld, fenntartható otthon alapvető feltétele, hogy nem, vagy csak elenyésző mennyiségben használunk fosszilis energiaforrásokat. Helyette térjünk át a megújuló energiaforrásokra. Ennek a legegyszerűbb módja háztartási szinten a napelemes rendszer telepítése. Ma már Magyarországon is egyre több háztetőn láthatunk napelemeket, ami jól bizonyítja, hogy a hazai napelemes ipar naprakész állapotban van.

Most a napelem árak sem jelenthetnek problémát, a kormány ugyanis pályázatokkal támogatja a háztartási kiserőművek telepítését. Amennyiben a teljes fenntarthatóság a cél, érdemes energiatárolós napelemes rendszert választani, ezzel ugyanis szinte teljesen függetlenedhetünk az áramszolgáltatótól. Az önellátó energiafogyasztás nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a központi hálózatról is kevesebb energiát veszünk el, vagyis csökkentjük a szükséges, központilag előállítandó mennyiséget.

A napelemmel megtermelt energia azonban mit sem ér, ha az ingatlanunk energetikai szempontból a legkevésbé sem korszerű, és a szigetelése is hiányos. Ha valóban a zöld otthon kialakítása a cél, ügyeljünk arra, hogy csak energiatakarékos berendezéseket vegyünk. Vásárlás előtt feltétlenül ellenőrizzük az energiacímkét, amely pontos tájékoztatást ad az adott termék energiahatékonyságáról. Míg a “G” jelzés magas, addig az “A”, vagy “A+” alacsony áramhasználatot jelöl.

Az alacsony energiafogyasztást nem csak a tv-nél, monitoroknál, vagy a mosógépnél kell figyelembe venni. Rengeteget spórolhatunk, ha a hagyományos égők helyett LED világítást, vagy kompakt fénycsövet használunk. Ezekkel a megoldásokkal akár 90%-kal is csökkenthetjük az áramhasználatot.

Az energiatakarékos berendezések mellett kulcsfontosságú a ház szigetelése. A megfelelő szigetelés mellett a nyílászárókat is korszerűsíteni kell szükség esetén. Ha ugyanis nem zárnak elég jól, télen kiengedik a meleget, és tovább tart felfűteni a házat.

2. Spóroljunk a vízzel!

Az elektromos áram mellett a vízhasználatra is oda kell figyelni. Ha zöld és fenntartható otthont szeretnénk, akkor semmiképp sem pazarolhatjuk a vizet. Főleg manapság nem, amikor a víz jelenti az egyik, ha nem a legnagyobb természeti kincset. Az aszályok már most is elég súlyosan érintik a mezőgazdaságot, de néhány év múlva több milióan szenvednek majd vízhiányban a becslések szerint.

És mit tehetünk mi, hogy spóroljunk a vízzel? Először is, ha lehetőségünk van rá, használjunk villanybojlert a víz melegítéséhez. A bojler megnyitásakor azonnal meleg vizet engedhetünk a csapból, és nem kell több liter hideg vizet kiengedni, amíg el nem éri a megfelelő hőfokot. Figyeljünk a csöpögő csapokra is. Ha percenként 10-20 csepp jön egy meg nem nyitott csapból, a hétvégére már egy fürdőkádnyi víz ment kárba.

Ami pedig a fürdőkádat illeti, tartózkodjunk a kádas fürdéstől. A kád feltöltéséhez nagyjából 160 liter vízre van szükség. Ha azonban a sokkal takarékosabb zuhanyzást választjuk, a tisztálkodás során mindössze 60 liter vizet fogyasztunk. Tovább növelhetjük a takarékos vízhasználat hatékonyságát, ha víztakarékos zuhanyfejet szerelünk fel.

Ugyancsak érdemes víztakarékos tartályt beszerezni a wc-hez. Ezenfelül pedig soha ne tekintsük szemetesnek a wc-t, vagyis ne ott akarjunk lehúzni minden egyes használt zsebkendőt, vagy étel maradékot. Igyekezzünk itt is minimalizálni a vízhasználatot. Talán azt sem árt kiemelni, hogy fogmosás közben ne folyassuk a csapot. Az öblítéshez használjunk poharat, a mosdókagylót pedig csak a fogmosás végén takarítsuk le.

Az otthonunkat növényekkel tehetjük igazán zölddé. Természetesen nem csak a színük miatt, hanem a mikroklímát segítő tulajdonságaikért. A nagyobb növények hűtik és árnyékolják a házat, ezzel csökkentve az otthoni energiafelhasználást. Ezenfelül csökkentik a szmogot és a légszennyezést, valamint növelik a páratartalmat. A növényeket azonban locsolni kell. Ehhez használjunk összegyűjtött esővizet, így a vezetékes vízzel is spórolhatunk.

3. Komposztáljunk a kertben!

Szerencsére egyre elterjedtebb az otthoni komposztálás. A komposztálás lehetővé teszi, hogy a háztartási hulladékok és az ételmaradékok természetes úton bomoljanak le. Ennek több előnye is van. Egyrészt, jótékony hatású mikrobákkal (pl. kénnel és magnéziummal) gazdagítja a talajt, másrészt csökkenti a talajerózió esélyét. A komposzt segítségével a talaj jobban megtartja a nedvességet, vagyis a növények is egészségesebben fejlődnek.

Házi komposztálót már szinte minden gazdaboltban és nagyobb áruházban is lehet kapni, de otthon is könnyedén készíthetünk. A komposztálás lépéseiről számtalan helyen olvashatunk az interneten. Valójában egyáltalán nem nehéz, mégis hatalmas segítség a természet számára.

(x)

Ez is érdekelhet

origo.hu

Presser Gábor és Koncz Zsuzsa árulásai – megszólal Nagy Feró

origo.hu

Nőkre lőttek Kárpátalján a kényszersorozás miatt - videó

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

vg.hu

Új magyar légitársaság a láthatáron? A semmiből megjelent a titokzatos Hungary Cargo Airlines

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

hirtv.hu

Jogsértést követtek el Magyar Péterék

origo.hu

Újabb megrázó hír érkezett Károly királyról

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 7.: a Mérleg észrevesz valamit, amit más nem, a Skorpió megállíthatatlan

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ronaldo és Messi őrületes csatát vívtak, amíg te aludtál

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal