Létrehozva: 2023.11.13.
Módosítva: 2023.11.14.

Mit ne csinálj, ha ködben vezetsz?

A sofőrök dolgát megnehezítő időjárási jelenség még hónapokig velünk marad. Nem árt fejben is felkészülni a ködszezonra, vezetés közben például érdemes figyelembe venni a rendőrség tanácsait.

Szerző MZ/X

A közlekedés során egy folyamatosan és dinamikusan változó környezethez kell alkalmazkodni. Ezért sem árt számba venni, mit érdemes elkerülni, amikor ködben vezetünk. A rendőrség Országos Balesetmegelőzési Bizottsága szerint ezek a következők.

ősz, köd
Nem árt fejben is felkészülni a köd-szezonra. Fotó: KISS ANNAMARIE / Hajdú-Bihari Napló
  1. Ne tegyünk úgy, mintha a körülmények ideálisak lennének. Fokozott figyelemmel vezessünk, felkészülve arra, hogy a köd nem homogén, ezért cselekvésre készen figyelni kell, mert belefuthat a kocsi sűrűbb ködfoltokba is - tanácsolja az ORFK OBB.
  2. Ne reagáljuk túl! Ködben nem kell azonnal a felére-negyedére csökkenteni a sebességet és felkapcsolni minden lámpát az autón, amit találunk. A döntést a látótávolság függvényében kell meghoznunk. Ha alig látni az előttünk normál követési távolság körülbelül háromszoros távolságában haladót, akkor biztos kell a hátsó ködlámpa, ha túl „hirtelen” bukkannak fel a szemből jövők, akkor a láthatóságért az elsőket is érdemes felkapcsolni.
  3. Az autó indításakor automatikusan felkapcsolódó nappali fénnyel szerelt kocsiknál ne bízzuk a lámpaautomatikára a tompított fény kapcsolását. Ilyen kocsit vezetve ködben kapcsoljuk be a tompított fényt, hogy a hátsó helyzetjelzőket aktiváljuk. Első-hátsó világítás nélkül ne vezessünk enyhe ködben sem!
  4. Annyira ne bízzunk a reflexeinkben, vagy az autó vezetéstámogató rendszereiben, hogy ködben kis követési távolsággal haladjunk. Tartsunk nagyobb követési távolságot!
  5. Többsávos, gyér forgalmú útszakaszokon, ködben különösképpen fontos a jobbra tarts szabály betartása, főleg, ha úgy ítéljük meg, lassabban tudunk csak közlekedni a köd miatt.
  6. Városi környezetben sem kell azonnal az összes ködlámpát felkapcsolni. A forgalomsűrűség és haladási tempó függvényében döntsünk, melyik lámpát kapcsoljuk fel.
  7. Városi dugóban, vagy kocsisorhoz, konvojhoz felzárkózva ne égessük feleslegesen a ködlámpákat. Nagy ködben, lakott területen kívül, elég, ha a kocsisor hátsó 3-5 autója hagyja felkapcsolva a ködzárófényt. Mikor a sor elindul, és a tömeg „feloszlik”, megnőnek a követési távolságok és a láthatóság továbbra is rossz, akkor a helyzethez alkalmazkodva újra felkapcsolhatók a ködlámpák.
  8. Elsősorban lakott területen kívül, autópálya-, vagy gyorsforgalmi út-, vagy országút lehajtóknál álló, vagy cammogó kocsisort utolérve ne tapadjunk az előttünk lévőre. Ködben indokolt nagyobb térközt hagyni álló-, vagy nagyon lassú kocsisor esetén is az utolsó 3-5 autónak. Ez az ilyenkor esetlegesen kialakuló ráfutásos baleseteknél jöhet jól: kevésbé sérül a saját és az előttünk álló autója is.
  9. A köddel a síkosabb út is együtt jár, ami miatt megnőnek a féktávok, csökken a kanyarsebesség, ezért ne a megszokott sebességgel haladjunk.
  10. Ne hagyjuk mocskosan a szélvédőt és a lámpákat. A köd jelentette rossz látási viszonyok között minden apró dolog számít ami tovább ronthatja a látótávolságot és a láthatóságot.

 

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívinfarktust kapott a Veszprém legendás kézilabdázója

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

magyarnemzet.hu

Putyin már a győzelem ünneplésére készül, miközben óriási tömeg gyűlt össze Moszkvában + képgaléria + videó

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

magyarnemzet.hu

Gulácsi előtt most ezért fejet hajthat a Bundesliga összes kapusa + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!