Létrehozva: 2023.11.13.
Módosítva: 2023.11.14.

Mit ne csinálj, ha ködben vezetsz?

A sofőrök dolgát megnehezítő időjárási jelenség még hónapokig velünk marad. Nem árt fejben is felkészülni a ködszezonra, vezetés közben például érdemes figyelembe venni a rendőrség tanácsait.

Szerző MZ/X

A közlekedés során egy folyamatosan és dinamikusan változó környezethez kell alkalmazkodni. Ezért sem árt számba venni, mit érdemes elkerülni, amikor ködben vezetünk. A rendőrség Országos Balesetmegelőzési Bizottsága szerint ezek a következők.

ősz, köd
Nem árt fejben is felkészülni a köd-szezonra. Fotó: KISS ANNAMARIE / Hajdú-Bihari Napló
  1. Ne tegyünk úgy, mintha a körülmények ideálisak lennének. Fokozott figyelemmel vezessünk, felkészülve arra, hogy a köd nem homogén, ezért cselekvésre készen figyelni kell, mert belefuthat a kocsi sűrűbb ködfoltokba is - tanácsolja az ORFK OBB.
  2. Ne reagáljuk túl! Ködben nem kell azonnal a felére-negyedére csökkenteni a sebességet és felkapcsolni minden lámpát az autón, amit találunk. A döntést a látótávolság függvényében kell meghoznunk. Ha alig látni az előttünk normál követési távolság körülbelül háromszoros távolságában haladót, akkor biztos kell a hátsó ködlámpa, ha túl „hirtelen” bukkannak fel a szemből jövők, akkor a láthatóságért az elsőket is érdemes felkapcsolni.
  3. Az autó indításakor automatikusan felkapcsolódó nappali fénnyel szerelt kocsiknál ne bízzuk a lámpaautomatikára a tompított fény kapcsolását. Ilyen kocsit vezetve ködben kapcsoljuk be a tompított fényt, hogy a hátsó helyzetjelzőket aktiváljuk. Első-hátsó világítás nélkül ne vezessünk enyhe ködben sem!
  4. Annyira ne bízzunk a reflexeinkben, vagy az autó vezetéstámogató rendszereiben, hogy ködben kis követési távolsággal haladjunk. Tartsunk nagyobb követési távolságot!
  5. Többsávos, gyér forgalmú útszakaszokon, ködben különösképpen fontos a jobbra tarts szabály betartása, főleg, ha úgy ítéljük meg, lassabban tudunk csak közlekedni a köd miatt.
  6. Városi környezetben sem kell azonnal az összes ködlámpát felkapcsolni. A forgalomsűrűség és haladási tempó függvényében döntsünk, melyik lámpát kapcsoljuk fel.
  7. Városi dugóban, vagy kocsisorhoz, konvojhoz felzárkózva ne égessük feleslegesen a ködlámpákat. Nagy ködben, lakott területen kívül, elég, ha a kocsisor hátsó 3-5 autója hagyja felkapcsolva a ködzárófényt. Mikor a sor elindul, és a tömeg „feloszlik”, megnőnek a követési távolságok és a láthatóság továbbra is rossz, akkor a helyzethez alkalmazkodva újra felkapcsolhatók a ködlámpák.
  8. Elsősorban lakott területen kívül, autópálya-, vagy gyorsforgalmi út-, vagy országút lehajtóknál álló, vagy cammogó kocsisort utolérve ne tapadjunk az előttünk lévőre. Ködben indokolt nagyobb térközt hagyni álló-, vagy nagyon lassú kocsisor esetén is az utolsó 3-5 autónak. Ez az ilyenkor esetlegesen kialakuló ráfutásos baleseteknél jöhet jól: kevésbé sérül a saját és az előttünk álló autója is.
  9. A köddel a síkosabb út is együtt jár, ami miatt megnőnek a féktávok, csökken a kanyarsebesség, ezért ne a megszokott sebességgel haladjunk.
  10. Ne hagyjuk mocskosan a szélvédőt és a lámpákat. A köd jelentette rossz látási viszonyok között minden apró dolog számít ami tovább ronthatja a látótávolságot és a láthatóságot.

 

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lecsúszott magyar sztárok börtönben

origo.hu

Ez az orosz bejelentés mindent megváltoztathat

borsonline.hu

„Ezt bent gyűjtötted?” - milliókat lóbálva hergeli az embereket Aurelio

hirtv.hu

A Bëlga egy számának sorával üzent Bayer Zsolt a gyalázkodó DK-soknak + videó

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet még húsvét előtt nagy szerencse éri

hirtv.hu

Döntött a Legfelsőbb Bíróság Donald Trumpról

origo.hu

Új pénzeket vezetnek be Magyarországon

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Kezdődik az idei lomtalanítási szezon - íme a helyszínek, időpontok

MANI

Volt taxisofőr nyerte meg a lottót: "Olyan vagyok, mint egy gyerek az édességboltban"

MANI

Ide és eddig kell befizetni 2024-ben a gépjárműadót: mutatjuk a legfontosabb változásokat!

MANI

Népszerűek a támogatott hitelek, most kiderült, melyik a legnépszerűbb

MANI

Ezért ne dobd ki a régi mobilodat! Így kereshetsz pénzt vele!

MANI

Autósok figyelem: alig pár nap maradt befizetni a kötelezőt - mutatjuk, kiket érint!