Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2023.06.26.

Íme a részletek: megszűnik a városokban a CSOK, vidéken viszont emelik a támogatás összegét!

A kormány az otthonteremtési támogatások átalakításáról döntött. Ennek egyik eleme, hogy a városokban megszűnik a CSOK igénylésének lehetősége, az 5000 főnél kisebb településeken viszont emelik a támogatás összegét. Íme a részletek!

Már nem teljesíti a hozzá fűzött reményeket a családi otthonteremtési kedvezmény, vagy ahogy sokan hívják, a CSOK. Éppen ezért a jelenlegi formájában csak az 5000 főnél kisebb településeken lehet majd igényelni, ahogy a falusi CSOK-ot is.

ház,lakás,szerződés, lakástakarék,lakástakarékpénztár, csok, CSOK
A városokban megszűnik a CSOK, vidéken viszont emelik az összegét. Fotó: Pixabay

Ezért szűnik meg a városi CSOK

A kormány a döntését azzal indokolta, hogy a városokban a CSOK és a CSOK-hitel mellé még egy másik piaci kamatozású banki hitelt is fel kell venni, annyira magasak az ingatlanárak. Így a jelenlegi formájában a CSOK már nem tudja elérni a célját. Éppen ezért a támogatást kivezetik az 5000 főnél nagyobb városokban.

Mikor és mi változik a családi otthonteremtési kedvezményekkel kapcsolatban?

2024. január 1-től csak a kistelepüléseken lehet majd igénybe venni a CSOK-ot és a falusi CSOK-ot is. Vagyis nagyjából 2631 kistelepülésen. A támogatás igénybevételének szabályai viszont nem változnak, az új lakás vásárlására, építésre igényelhető támogatási összegek ellenben emelkedni fognak a jövő évtől:

  • 1 gyermekre 600 000 Ft helyett 1 millió forint vissza nem térítendő támogatást;
  • 2 gyermekre 2,6 millió forint helyett 4 millió forint vissza nem térítendő támogatást;
  • 3 vagy több gyermekre pedig 10 millió helyett 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet majd igényelni.

Meglévő ingatlan korszerűsítésére ezeknek az összegek a fele lesz igényelhető, azaz egy gyermekre 500 000 Ft, két gyermekre 2 millió, három vagy több gyermek esetén pedig 7,5 millió forint. Emellett a kormány dolgozik egy olyan új otthonteremtési támogatási rendszeren is, amit a városokban, illetve az 5000 fő feletti településeken élők igényelhetnek majd.

Ezek a CSOK igénylésének feltételei

A CSOK igényléséhez legalább fél éves tb-jogviszonyt kell igazolni, a falusi CSOK-nál azonban ez szigorúbb, a magasabb támogatási összeg miatt legalább egy évre van szükség. Az igénylés időpontjában a pár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie abban az esetben, ha még nem születtek meg a vállalt gyermekek. Ha már nem tervez több gyermeket a pár, akkor nincs életkori megkötés, de a gyerekeknek a CSOK-ból vásárolt vagy korszerűsített ingatlanban kell élnie a szülőkkel együtt - ettől csak kivételes esetekben lehet eltekinteni-olvasható a Bank360.hu-n.

A vissza nem térítendő CSOK támogatás mellé kamattámogatott jelzáloghitelt is lehet igényelni, két gyermek után legfeljebb 10, három gyermek után legfeljebb 15 millió forintot. A lakáshitel kamata mindössze 3 százalék a kamattámogatás időszakában. Ha falusi CSOK mellé igényeljük a hitelt, akkor bővítésre és korszerűsítésre ezeknek az összegeknek a felét lehet felvenni.

Számolgassunk: ennyi könnyebbséget jelenthet a támogatási összeg megemelése

Adott egy 40 millió forint értékű, 5 ezer főnél kisebb településen található új ház. Tegyük fel, hogy a családban van három gyermek, illetve van 10 millió forint saját megtakarítás is, amit a lakásvásárlásra fordítanának. A jelenlegi szabályok alapján a 10 millió forint önerőt egészítené ki a 10 millió forint CSOK támogatás, vagyis még 20 millió forintot kellene hitelből kifizetni. A jelenleg legolcsóbb végig fix kölcsön kamata 8,80%, 20 éves futamidőt választva ennek a havi törlesztőrészlete 179 217 forint. Ez alapján összességében a két évtized alatt 43 039 581 forintot kell visszafizetni a lakásra. Az új szabályok értelmében a 10 millió forint önerő mellé 15 millió forint támogatás járna, vagyis már csak 15 millió forint hitelre lenne szükség. A jelenlegi 8,8%-os kamat mellett a havi törlesztő 20 éven keresztül 134 413 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 32 282 836 forint lenne. Vagyis összességében a támogatás megnövelése miatt a havi kiadás 44.804 forinttal csökkenne, a teljes visszafizetés pedig 10 756 745 forinttal-írja a Bankmonitor.hu.

A családi otthonteremtési kedvezményt még 2016-ban vezette be a kormány, új lakás vásárlásához vagy építéséhez, valamint használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez igényelhető, vissza nem térítendő támogatás formájában. A szabályok többször módosultak, de az igénybe vehető keretösszeg eddig nem változott. A csokot 2021-től számos új elemmel egészítették ki, ekkor csökkent az új építésű lakások áfája 27 százalékról 5-re, és ezt is visszaigényelhető lett, ha csok-támogatást is igényelt a család. Ráadásul lakásvásárlás esetén a 4 százalékos vagyonátruházási illetéket sem kell megfizetni, ha csok-támogatással vásárol a család.

 

 

origo.hu

Így távozott Magyarországról Hszi Csin-ping a történelmi látogatás után - kép

origo.hu

Az Egyesült Államok szerint az atomháború az egyetlen megoldás

borsonline.hu

Meghúzta a vonalat Vilmos herceg, ezt tiltotta meg Katalinnak

hirtv.hu

Bayer Zsolt bemutatta a Magyar Péter-féle korlátozás „legfontosabb” eszközét + videó

ripost.hu

Óráink vannak hátra, brutális napkitörés várható

hirtv.hu

Vezércikk – Kesereg a nyugati sajtó és a hazai ellenzék, amiért Magyarországnak megéri Kínával barátkoznia + videó

origo.hu

Gyermek bűntények az elmúlt évekből

mindmegette.hu

Patkánydarabokat találtak a szeletelt kenyérben: több, mint 100 ezer csomaggal hívtak vissza

ripost.hu

Mutatjuk Magyar Péter igazi arcát

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

„Minden művész álma” - Hatalmas megtiszteltetésben részesült a Korda-házaspár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Erre figyelj nyaralás előtt és alatt: nem csak az akciókkal lehet pénzt spórolni!

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal