Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2023.03.04.

Ki és mikor kérjen emlékeztető oltást a Covid-19 ellen?

Egy idő után minden védőoltás által kialakult védettség veszít az erősségéből. Ezért van szükség megerősítő oltásokra. Kinek és mikor kell beadatnia a második, harmadik vagy épp negyedik oltást?

Az újabb és újabb koronavírus variánsok megjelenésével a Covid19 mára közel influenza-szerű megbetegedéssé szelídült. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell és érdemes ellene védőoltással védekezni. Ezek a védőoltások azonban idővel veszítenek az erejükből és emlékeztető, megerősítő oltásra van szükség a megfelelő védelem kialakításához. Kinek mikor és hányszor érdemes ilyet beadatnia?

oltás
Kinek kell beadatnia a harmadik vagy épp a negyedik oltást? Fotó: Pixabay

Ezért van szükség az újabb és újabb védőoltásokra

A szervezetbe juttatott oltások többek között ellenanyagot tartalmaznak, amik megakadályozzák a megfertőződést. Az ellenanyagszint idővel csökken. A semlegesítő ellenanyagokon túl ún. sejtes immunválasz is kialakul egy védőoltás felvételekor. Ez a fertőződés megelőzésére önmagában nem feltétlenül képes, de a súlyos betegség kialakulását képes megelőzni. Ennek hatékonysága is csökken idővel, és az új vírusvariánsok is ronthatják a korábban megkapott oltások hatékonyságát. Ezek miatt kezdték el világszerte bevezetni a megerősítő, vagy más néven booster oltásokat. Kinek, mikor és hányat érdemes ezekből beadatnia?

Egy oltás nem sokat ér, kettő az alap

Két beadott oltás (Janssen vakcinát kivéve) után tekinthető valaki alap-immunizáltnak. Ezt követően mindenképpen szükség van egy megerősítő (harmadik) oltásra mindenki számára-olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatójában. Különösen az immunhiányos betegek, krónikus betegségben szenvedők, elhízottak és az idősebb korosztály számára. Bármelyik vakcina kérhető megerősítő oltásként és a szakmai ajánlások szerint a 12-17 éveseknek is érdemes beadatni.

Negyedik és ötödik oltás is elérhető itthon

Magyarországon az első és a második megerősítő oltás - ami a teljes oltási sorban a legtöbbek számára a 3. és 4. oltás - is elérhető a lakosság számára, illetve a harmadik megerősítő oltás, vagyis az 5. oltás sem ellenjavallt, amennyiben az oltóorvos indokoltnak látja. Az ingyenes oltásra az EESZT aloldalán lehet időpontot foglalni, vagy az oltási akciónapokon, időpontfoglalás nélkül is lehet azokat kérni.

oltás
Fotó: Pixabay

Milyen gyakran szükséges az emlékeztető oltás?

A legfrissebb tudományos eredmények szerint a magas kockázatú emberek esetében (idős, beteg, állapotos) minél gyakrabban, de legalább évente egyszer szükség van egy ráerősítő oltásra, akárcsak az influenza esetében. Az FDA (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) szakértői pedig az átlag amerikaiaknak is azt tanácsolják, hogy minden ősszel vegyenek fel emlékeztető oltást.

Kinek van szüksége negyedik oltásra?

Dr. Rusvai Miklós a Ripostnak úgy nyilatkozott, hogy azoknak, akik már több mint 4 hónapja felvették a harmadik oltást. Ezen beül is elsősorban a kockázati csoportba tartozóknak ajánlja a 4. oltás felvételét, így például az egészségügyi dolgozóknak és az idősotthonok lakóinak. Hasonló állásponton van az NNK is. A legfrissebb oltási ajánlásuk értelmében a negyedik oltást annak a 18 évet betöltött személynek érdemes felvennie, aki a harmadik oltását több mint 4 hónapja megkapta és a háziorvosa az immunizálás mellett dönt. Ezen kívül az immunhiányosoknak is ajánlott, valamint szervtranszplantáció esetén, ha valaki autoimmun betegség miatt biológiai immunterápiát kap, kemo- vagy radioterápia esetén a kezelést követő 6 hónapon belül és nagy dózisú vagy hosszú ideig mérsékelt dózisú szteroidkezelés esetén.

Mi a helyzet a betegségen átesettekkel?

Az NNK a koronavírus-fertőzésen oltatlanul átesett személyeknek a felgyógyulás után várakozási idő nélkül, azonnali oltást tanácsolnak. Az egyszer, vagy kétszer oltottaknak, majd ezután a betegségen átesetteknek is érdemes legalább a harmadik oltást beadatniuk, mivel a fertőzés és az oltás kombinációja szinergikus, vagyis egymást megerősítő módon működik. Az ilyen hibrid immunitás a fertőzéshez képest akár 100-szor nagyobb, a vakcinációhoz képest pedig akár 25-ször nagyobb semlegesítő ellenanyagválaszt vált ki. Fontos azonban megjegyezni, hogy idővel az ilyen hibrid immunitás hatásossága is csökken idővel, vagyis szüksége lehet további megerősítő oltásokra azoknak is, akik voltak Covidosak és két-három oltáson is túl vannak.

Fotó: Krizsán Csaba

Kinek javasolják az 5. oltást?

Magyarországon nem alkalmazzák még széleskörűen a COVID-19 elleni harmadik megerősítő oltást, ami a legtöbb oltott személy számára az 5., Janssen vakcinával oltottak esetén a 4. COVID-19 elleni oltást jelenti. Az oltás beadásáról azonban egyéni mérlegelés alapján az oltóorvos dönthet a védőoltást igénylő személy egészségi állapotának, krónikus betegségeinek és gyógyszerelésének figyelembe vételével. Az Amerikai Egészségügyi Hatóság (CDC) egyébként a 12 éven felüli, szerzett- vagy veleszületett immunhiányos állapotúaknak már ajánlja az 5. oltás felvételét. Az oltás minimum 4 hónappal a negyedik oltás után adható. Európán ez az ajánlás még nem érvényes.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

magyarnemzet.hu

Meghalt Ferich Balázs, a Supermanagement társalapítója, Azahriah menedzsere

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

vg.hu

Kigyulladt az amerikai haditengerészet egyik hajója, amely a gázai mólóhoz szállított felszerelést

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 20-21.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!