tóth gabi
Mielőtt belereszelnénk a sütibe vagy beledobnánk a teánkba a citrom vagy narancs héját, nem árt, ha tisztában vagyunk vele, mit is kockáztatunk ezzel.
Ilyenkor fogy itthon a legtöbb citrusféle. Sokan ezzel pótolják a vitamint és sokszor kerül az ételekbe, sütikbe is. A kérdés az, hogy mennyire jó ötlet megenni a gyümölcsök héját is?
Ha C-vitamin forrásról van szó, a citrusoknál nem sok jobb dolog létezik, azonban a héjukat nyersen, sütve, főzve elfogyasztani viszont egyáltalán nem ajánlott. A Tudatos Vásárlók Egyesülete összeszedte az okokat és azt is, hogy hogyan csökkenthetjük a ránk leselkedő veszélyeket.
A déligyümölcsök hosszú utat tesznek meg, míg elérnek a boltokba, így fokozottan ki vannak téve a penészgombák támadásának. Ezért bevett módszer, hogy szüretelés után különböző gombaölőszereket tartalmazó viasszal kezelik a héjukat. Innen tehát az általunk ismert narancsok és a mandarinok csillogó fénye. A Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt, aminek az elfogyasztása rejt némi kockázatot.
Nem, így ha kifejezetten a citrus héjat szeretnénk fogyasztani (pl. kandírozni vagy csokoládéba mártani vagy bejglibe reszelni), akkor érdemesebb gombaölőszer mentes, vagy ökológiai termesztésből származó, esetleg bio gyümölcsöt választani. Ugyanis egyedül ezen gyümölcsök esetében nem használnak gombaölő szereket a héj kezelésére, viaszt viszont ebben az estben is!
Az érvényben lévő szabályozás szerint a citrusfélék felületi kezelésére használt gombaölőszerekről a vevőt tájékoztatni kell. Ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, javasolt körültekintően eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) állásfoglalása szerint.
A fent említett gombaölő szerekkel nagy mennyiségben érintkezőknél megfigyeltek különböző bőrreakciókat. Állatkísérletekben egereknél vesekárosodást, a húgyhólyagban pedig jóindulatú szövetfelszaporodást is diagnosztizáltak, ami a rák megelőző állapotának számít, magyarul hosszú távon rákot okoznak ezek a szerek. Egy másik vizsgálat szerint pedig károsították a kísérleti egerek DNS-ét is a különböző gombaölők.
A legegyszerűbb, ha bio terméket veszünk, amik egyébként azért drágábbak, mert a hosszú szállítási idő és a fokozott penészesedési hajlam miatt nagyon oda kell figyelni a minőségmegőrzésükre. Ha nincs más választásunk mint, hogy felhasználjuk a nem ökológiai termesztésből származó citrus héját, fontos, hogy alaposan megossuk őket. Az ajánlások szerint a következő módon tüntethetjük el a gyümölcsök héjáról a vegyszermaradványt: 2 percre áztassuk be a gyümölcsöket almaecetes vízbe, majd sikáljuk le a héjukat egy kefével. Végül folyóvíz alatt jó alaposan öblítsük át. Azt viszont nem árt tudni, hogy mivel a gombaölő beszívódik a héjba, sőt, még a gyümölcs húsába is, teljes eltávolításukra nincs lehetőség.