Létrehozva: 2023.01.21.

Felsőoktatási felvételi: alig egy hónap van hátra, íme minden tudnivaló

Idén több szabály módosult a felsőoktatásban, változott például a felvételi rendszer, de a diákhitel feltételei is változtak. Utánajártunk, mit érdemes ezzel kapcsolatban tudni.

Az idén szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre 2023. február 15-ig lehet jelentkezni. Ezt érdemes tudni az idei pontszámítási módszerekről és a tanév rendjéről.

egyetem,diák,tanár,óra, előadás,felsőoktatás
Fotó: Ground Picture / Shutterstock

Átalakult a felsőoktatási felvételik rendje

Ettől az évtől nem kell emelt szintű érettségi sem az alap- és osztatlan szakokhoz. A felsőoktatási intézmények dönthetnek arról, milyen szakokon hagyják meg ezt a követelményt. Emellett megszűnt a felvételi központi minimumponthatára. Tavaly még az alap- és osztatlan szakokra jelentkezőknek legalább 280, a felsőoktatási szakképzésekre felvételizőknek minimum 240, a mesterképzésre pályázóknak pedig legkevesebb 50 pontot kellett gyűjteniük. Ezt a központi szabályt eltörölték.

Megmaradt ugyan az 500 pontos rendszer, azonban átalakul a pontok kiosztása. 100 pont a középiskolai tanulmányi eredményektől függ, 300 pont az érettségi eredménytől, 100 pontról pedig az egyetemek döntenek. Az intézmények a saját pontjaik odaítélésekor figyelembe vehetik például egy esetleges szóbeli vizsgáztatás eredményét, illetve kiemelkedő sport- és/vagy művészeti teljesítményt. Az 500 ponton felül többletpont jár az önkéntes katonai szolgálatért. Ez a pontszámítási rendszer elsőként a 2023 decemberében jelentkezőkre lesz érvényes!

Ezek változtak még idén a felsőoktatással kapcsolatban

Több alkalommal módosított a kormány tavaly a felsőoktatási törvényen. A változtatások java ettől az évtől lép életbe. Elsőként a nyelvvizsga-követelményekkel kapcsolatos elvárások változtak. Megmaradt a kötelező érettségi valamelyik idegen nyelvből, de immár az egyetemek és a főiskolák dönthetik el, hogy kérnek-e nyelvvizsgát a felvételihez vagy a diploma megszerzéséhez. Állami szinten ez már nem elvárás.

Újdonság az is, hogy a jövőben nem lehet kibukni az egyetemről a sikertelen vizsgák miatt. Eddig elküldték azt a hallgatót, akik hatszor megbukott ugyanabból a tantárgyból, ez a jövőben nem lesz így. Nehezebb lesz elveszíteni az állami ösztöndíjas státuszt is-az intézmények maguk dönthetik el, hogy milyen teljesítményt várnak a hallgatóiktól az ingyenes oktatásért cserébe. Persze a hallgatói jogviszonyt továbbra is el lehet veszíteni, de már csak fegyelmi vagy anyagi okok miatt.

diploma
Fotó: Mega Pixel / Shutterstock

A diákhitel feltételei is módosultak

2023-tól kiterjesztették a kamatstopot a szabad felhasználású diákhitelre is. Viszont a diákhitel1 korábban 1,99 százalékos kamatú volt, ami júliustól 4,99 százalékra emelkedett. A döntés a diákhitel2-t nem érinti, mivel az eddig is kamatmentes volt. Újdonság az is, hogy az a 30 év alatti nő, akinek gyermeke születik (vagy gyermeket fogad örökbe) a felsőoktatási tanulmányai alatt vagy annak a sikeres befejezését követő két évben, annak elengedik a diákhitelét-írja a haszon.hu.

e

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

metropol.hu

Házasság első látásra: Érzelmes szavakkal búcsúzik Gyöngyi, itt a vége?

vg.hu

Benzinárstop: az olcsó üzemanyag jöhet, az üres töltőállomás nem

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

magyarnemzet.hu

Váratlan helyen csapott össze az amerikai csúcsfegyver az orosz védelemmel

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!