Létrehozva: 2022.12.22.

Kik ők és kinek gyűjtenek valójában adományt a vonatokon?

Tényleg hallássérültek és tényleg hallássérülteknek gyűjtenek a vonaton ajándéktárggyal kéregetők? Íme a megdöbbentő igazság!

Engem csak az érdekelne, hogy ezek mik? Valódi vagy átverés?-tette fel a kérdést egy saját bevallása szerint nem régóta vonattal ingázó, fiatal utas a Facebook egyik nyilvános csoportjában. A bejegyzéshez képet is csatolt. A fotón egy hógömb látható, alatta egy kis papírfecnivel, amit a vonat ablak alatti kis asztalára tettek. A cetlin az áll, hogy a hógömb 1500 Ft, a tulajdonosa pedig hallássérült és pénzt gyűjt. Kik ezek az emberek valójában és kinek gyűjtik a pénzt? Támogassuk vagy sem őket?

siket,süket,fül,hall,hallgatózik
Fotó: pathdoc / Shutterstock

Régóta létező jelenség ez

Aki utazott már vonattal valamelyik nagyobb pályaudvarról, találkozhatott a peronon fel-alá sétáló és ajándéktárgyakat osztogató emberekkel. Közös ismertetőjelük, hogy a legtöbbször siketnek adják ki magukat, akkor is odaadják, leteszik a portékájukat, ha előre jelezzük, hogy ne tegyék és még a vonat indulása előtt leszállnak. Kik ők és vegyünk-e tőlük csecsebecsét?

Mit gondol a jelenségről egy hallássérült?

Az említett bejegyzés alatt a rengeteg hozzászólás között az egyik legkedveltebb egy siket hölgyé volt, aki a következőt reagálta erre a jelenségre: ha ilyesmivel találkozunk, ne fogadjuk el az ajándéktárgyat és ne fizessünk érte. Az illető ugyanis -személyes tapasztalatok alapján- nagy valószínűséggel nem magának vagy egy egyesületnek gyűjt pénzt, hanem valamilyen bűnözői csoportnak. Ráadásul jó eséllyel nem is siket, a jelnyelvet nem érti és nincs SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) igazolványa sem.

hógömb,gömb,hó,karácsony,tél
Fotó: New Africa / Shutterstock

Mi a SINOSZ véleménye erről?

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének állásfoglalása a hallássérült személyek nevében történő közterületi kéregetésről a következő: országszerte, évek óta tapasztalható, hogy magukat hallássérültnek, siketnek valló személyek kis értékű ajándéktárgyakat – pl. figurás kulcstartó, apró szobrocska, autós zászló – „árusítanak” engedély nélkül. A módszer azt a látszatot kelti, mintha adományt (általában 500-1500 Ft-ot) kérnének, amelyért cserébe, mintegy köszönetképpen adnák az ajándéktárgyat. Pedig nem erről van szó. A kéregetők – akik nem feltétlenül magyarok és sok esetben nem is siketek – előre nyomtatott, sokszor többnyelvű kísérőszöveggel kommunikálnak. Az ilyen jellegű tevékenység jellemző színhelyei a vonatok, pályaudvari várótermek, vendéglátóhelyek, kihasználva azt, hogy ott lévő személyek hosszabb ideig ülnek egy helyben. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a SINOSZ nem folytat közterületi adománygyűjtő tevékenységet, sem munkatársait, sem tagjait, vagy más önkénteseket nem bíz meg ilyen jellegű adománygyűjtéssel, ezért határozottan elhatárolódnak ezektől az esetektől.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Franciaország szerint Ukrajnának nincs más választása

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!