MANI

Szerző MZ/X

2 hónapja

Ezek a legjobb abroncsok! – Megvan 2022 első téligumitesztje

A német autóklub idén is elkészítette a téligumik gyakorlati teszteken alapuló tesztjét. Ezek a márkák végeztek az élen idén.

Szerző MZ/X

Az ADAC 2022-ben 33 gumiabroncsot vetett alá különböző teszteknek. Vizsgálták többek között a megfelelő tapadást a havon, a jégen, a száraz és a nedves úton is. A téligumik üzemanyag fogyasztásra gyakorolt hatását és tartósságát szintén letesztelték a szakemberek a német autóklubnál.

16 kisautókhoz használható modellt vizsgáltak

Az ADAC által tesztelt 185/65 R15 T abroncsméret széles körben elterjedt és népszerű is. Olyan autókra való mint az Audi A1 vagy épp az Opel Corsa. A 2022-es téli gumiabroncs-teszten 16 ilyen méretű modellt vizsgáltak meg, a tesztautó pedig egy VW Polo volt.

Fotó: Keller Matyas - kemafoto.hu

Az eredményekről

Az összesített eredmény vegyes képet mutat. Négy gumi jó minősítést kapott, hét további kielégítően teljesített, három csak elégséges minősítést kapott, kettőt pedig egyáltalán nem ajánl megvételre a német autóklub.

Ezek lettek idén a legjobbak

A Continental TS 870 idén a kiegyensúlyozottsággal tarol. A kihívó Goodyear nedves utakon tette magasra a lécet. A Semperit érte el a legjobb havas besorolást, a Michelin pedig egyértelműen kiváló eredményeket hozott a gumiabroncs kopást tekintve. Mind a négy modell jó választás lehet télre.

A 4 legjobban teljesítő abroncs a 185/65 R15 T méretkategóriában

Gyártó/Modell

ADAC ítélet


 

nagyon jó (0,6 – 1,5)

jó (1,6 – 2,5)

kielégítő (2,6 – 3,5)

elégséges (3,6 – 4,5)

nem megfelelő (4,6 – 5,5)

Continental Winter Contact TS 870

2,2

Goodyear UltraGrip 9+

2,2

Semperit Speed Grip 5

2,2

Michelin Alpine 6

2,3

Ezek szerepeltek a legrosszabbul

Az Imperial Snowdragon HP és Wanli SW611-et nem érdemes megvenni, a két kínai gyártmányú modell ugyanis rendkívül gyengén teljesített nedves úton.

17 SUV-khoz használható abroncsot is leteszteltek

A 215/60 R16 H méret az egyik legkelendőbb a téli gumiabroncsok között. Sok alsó középkategóriás SUV-nál használható, az Audi Q3-tól a VW T-Roc-ig vagy a Skoda Karoq-ig, ami ezúttal a tesztjármű volt.

Fotó: Máté Krisztián (MK) / Ripost

Az eredményekről

Alapvetően jól vizsgáztak az abroncsok havon és jégen – a 17 közül csak egy kapott elégséges minősítést –, azonban gyakori problémák voltak megfigyelhetőek nedves és száraz utakon. Négy téli gumi jó minősítést, tizenkettő pedig kielégítő minősítést kapott.

Ezek lettek idén a legjobbak

A 4 legjobban teljesítő abroncs a 215/60 R16 H méretkategóriában

Gyártó/Modell

ADAC ítélet


 

nagyon jó (0,6 – 1,5)

jó (1,6 – 2,5)

kielégítő (2,6 – 3,5)

elégséges (3,6 – 4,5)

nem megfelelő (4,6 – 5,5)

Continental WinterContact TS 870

2,1

Dunlop Winter Sport 5

2,1

Goodyear UltraGrip Performance +

2,3

Michelin Alpin 6

2,3

Míg a Continental és a Dunlop modelleknek megvan az erősségük a nedves, havas és jeges utakon, addig szárazon valamivel gyengébb a teljesítményük. A Goodyear a teszt során megdöntötte a hóban biztonságosan haladás rekordját, míg a Michelin a kopás tekintetében döntött pozitív csúcsokat.

Ez szerepelt a legrosszabbul

A Coopertires WM-SA2+t csak feltételesen ajánlja az ADAC, mivel száraz és nedves úton, illetve hóban sem teljesít jól.

Szerző MZ/X

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!